Linkovi

USA Today: Predsjednik Bush najcjenjeniji predsjednik u posljednjih pola stoljeća (27/12/01) - 2001-12-27


S naslovnice najvećeg američkog dnevnika USA TODAY, upada u oči naslov "Bush dominira anketom o tome kome se najviše divimo". Kako je pokazala redovita godišnja anketa lista USA TODAY, Gallupa, i televizijske mreže CNN, predsjedniku Bushu se divi više Amerikanaca nego ijednoj drugoj ličnosti otkako se provodi ova anketa - dakle, od 1948. godine!

Na pitanje kojoj živućoj ličnosti se najviše dive, 39 posto ispitanika odabralo je predsjednika Busha. Prošle godine, prvo su mjesto dijelili predsjednik Clinton i papa Ivan Pavao Drugi, oba sa po 6 posto glasova. Ove godine, na drugom je mjestu državni tajnik Colin Powell sa 5 posto glasova, a na trećem njujorški gradonačelnik Rudy Giuliani sa 4 posto glasova.

Tipično je da predsjednik bude prvi, kaže Frank Newport, glavni urednik Gallupa, ali, vrlo rijetko predsjednik dominira čitavim popisom. Upravo zato je ovogodišnjih 39 posto predsjednika Busha više nego što je postigao ijedan predsjednik u posljednjih pola stoljeća, čak niti John Kennedy. U prvim komentarima stručnjaka kaže se da je očito da Amerikanci predsjednika Busha više ne gledaju kao političkog čelnika, nego kao čelnika čitave zemlje.

Doduše, piše USA TODAY, stručnjaci upozoravaju da je i predsjednikov otac, nakon Zaljevskog rata, imao iznimno visok postotak popularnosti - ali ne tako visok! -, da bi u samo godinu dana, zbog ekonomskih problema u zemlji, toliko izgubio na popularnosti da je izgubio i izbore 1992. godine.

U ženskoj konkurenciji, najviše glasova dobila je Prva dama Laura Bush, 12 posto, dok je iza nje, sa 8 posto glasova, njezina predšasnica, a sada senatorica savezne države New York, Hilary Rodham Clinton.

XS
SM
MD
LG