Linkovi

Osvrt na 2001. - Ujedinjeni narodi i terorizam (27/12/01) - 2001-12-27


Teroristički napadi od 11.rujna imali su trenutačni utjecaj na zbivanja diljem svijeta, pa i na svjetsku organizaciju odgovornu za održavanje mira i sigurnosti – Ujedinjene narode.

Za manje od dva sata nakon napada na Svjetski trgovinski centar u New Yorku zgrada Ujedinjenih naroda bila je evakuirana. Sljedećeg dana, usred pojačanih mjera opreza, Vijeće sigurnosti i Opća skupština, usvojili su skoro identične rezolucije kojima se strogo osudjuju napadi uz konstataciju da one zemlje koje pružaju utočište teroristima moraju zbog toga odgovarati.

Kao prvo - i Ujedinjeni narodi i Sjedinjene Države, nadali su se da će se moći izbjeći vojni sukob. Od talibanskih čelnika je zatraženo da ispune prethodne rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i izruče Osamu bin Ladena. 18-og rujna, predsjedatelj Vijeća, francuski diplomat, Jean Levitte, bio je vrlo jasan. "Danas Vijeće sigurnosti ima samo jednu poruku za talibane – primjenite rezolucije Vijeća sigurnosti…odmah i bezuvjetno!"

Deset dana poslije, Vijeće sigurnosti jednoglasno je usvojilo anti-terorističku rezoluciju čiji je najvažniji cilj bio eliminiranje medjunarodnih financijskih izvora za terorističke skupine. Vijeće je, isto tako, uspostavilo povjerenstvo koje treba nadgledati kako se odvija provodjenje odredbi iz te rezolucije.Sljedećeg ponedjeljka, Opća skupština Ujedinjenih naroda otpočela je jednotjednu debatu o terorizmu u kojoj je sudjelovalo na desetina svjetskih čelnika. Svaki govornik je osudio terorizam, ali neki, osobito predstavnici arapskih zemalja, izjavili su da treba podvući odvojenost izmedju terorizma i pružanja otpora stranoj okupaciji. Prekidajući tradiciju, zasjedanje Opće skupštine započeto je govorom njujorškog gradonačelnika Rudolpha Giulianija, a ne istupom negog predstavnika Ujedinjenih naroda. Čelništvo, koje je gradonačelnik Giuilani pokazao nakon terorističkih napada od 11.rujna, bilo je priznato diljem svijeta, a ne samo u New Yorku i Sjedinjenim Državama. U svom govoru gospodin Giuliani je istaknuo da je terorizam u svakom pogledu u potpunoj suprotnosti s razlozima postojanja Ujedinjenih naroda. "Ova organizacija postoji kako bi reafirmirala vjeru u temeljna ljudska prava, u dignitet i vrijednosti čovjeka, u prakticiranje tolerancije. Ujedinjeni narodi rade na reafirmiranju zajedničkog života u miru, na razvoju dobrosusjedskih odnosa, te ujedinjavanje naše snage za održavanje medjunarodnog mira i sigurnosti. Teroristički rujanski napadi u potpunosti ugrožavaju svrhu postojanja Ujedinjenih naroda".

Teroristički napadi na New York emotivno su utjecali i na čelništvo Ujedinjenih naroda. Djelatnici svjetske organizacije su prikupili novac za obitelji žrtava, a glavni tajnik Kofi Annan prenio je poruku da, osim što su medjunarodna organizacija, da su Ujedinjeni narodi i dio njujorške zajednice. Kako bi odali počast za 343 poginula vatrogasca, gospodin Annan i njegova supruga Nane posjetili su jednu vatrogasnu postaju udaljenu samo tri bloka od zgrade svjetske organizacije.

Glavni tajnik je naglasio da je cijeli grad s obiteljima poginulih, kao i sve obitelji onih koji rade u Ujedinjenim narodima. Kada je američka vojna akcija protiv talibana i al-Qaide otpočela, iz Ujedinjenih naroda, praktično, nije bilo uopće kritika. Većina članica prihvatila je položaj u kojem su se našle Sjedinjene Države, odnosno da američka vlada radi prema odredbama UN-a koje ističu pravo na samoobranu.

Glavni tajnik, Kofi Annan, opetaovano je govorio da je posve logično da, odkada je terorizam globalni problem, Ujedinjeni narodi budu institucija koja koordinira borbu protiv terorizma. Na susretu s novinarima, mjesec dana nakon napada, gospodin Annan je rekao da rezolucija Vijeća sigurnosti protiv terorizma može biti vrlo važno oružje. "U borbi protiv terorizma pobjeda je moguća jedino ukoliko svaka članica UN-a igra svoju ulogu. Ja mislim da je Vijeće sigurnosti dalo vrlo dobar temelj za unapredjivanje koalicije koju pokušavamo napraviti".

Gospodin Annan je istaknuo da se, ukoliko sve zemlje učine ono za što im je Vijeće sigurnosti dalo mandat – može pobijediti u borbi protiv medjunarodnog terorizma.

XS
SM
MD
LG