Linkovi

Reid uključen u širu terorističku mrežu, ali ne bi Ladenovu (26/12/01) - 2001-12-27


Richard Reid, osoba koja je spriječena u pokušaju da digne u zrak sebe i, možda, zrakoplov na letu iz Pariza za Sjedinjene Države, britanski je državljanin porijeklom s Jamajke. Na islam je prešao u zatvoru gdje je odlaževao kraću kaznu radi minorne krađe, potom se priključio vjerskoj školi u britanskom gradu Brixton, gdje je i došao u vezu s ekstremistima.

Ovo su detalji sakupljeni nakon široke istrage o pozadini ovog bizarnog incidenta. Istražitelji vjeruju da 28-godišnji Reid – koji je prihvaćanjem islama uzeo i novo ime, Abdel Rahim – nije djelovao sam, da je uključen u širu mrežu terorista, ali nevezanu uz bin Ladenov krug. Istražitelji vjeruju da je samo u Britaniji oko tisuću ekstremnih terorista od kojih je njih stotinjak spremno žrtvovati i vlastiti život u nekoj samoubilačkoj akciji. Oni koji su znali Reida tvrde da nije mogao djelovati sam niti je imao toliko sposobnosti da se opremi relativno sofisticiranom eksplozivnom napravom.

Radi nove sigurnosne uzbune i na europskim su aerodromima svi putnici na transkontinentalnim letovima podvrgnuti novom pregledu – kroz detektore metala prolaze bosi a rentgeni im provjeravaju, osim ručne prtljage, i obuću. Francuske su vlasti objavile da je Reid u prvom pokušaju ulaska u zrakoplov bio odbijen jer se francuskoj policiji činilo sumnjivim njegovo ponašanje i činjenica da je preko Atlantika krenuo bez putnih kovčega.

No, dokumenti su mu bili ispravni – Reid je svoju britansku putovnicu uredno podigao u bruxelleskom konzulatu ove zemlje koristeći britansku osobnu kartu. Belgijski istražni organi provjeravaju s kim je u gradu bio u vezi, no odbili su iznijeti pojedinosti. Za slučaj je vezana i bizarnost – budući da je odbijen za prvi let, Reid je kao putnik s urednom plaćenom kartom na trošak avio-kompanije prenoćio u luksuznom aerodromskom hotelu, što je American Airlines koštalo oko 400 dolara.

XS
SM
MD
LG