Linkovi

Suprotstavljanje južnoazijskim teroristima (28/12/01) - 2001-12-27


Sjedinjene države i široka medjunarodna koalicija odlučni su boriti se protiv globalnog terorizma. Prije nekoliko dana Sjedinjene države su na listu inozemnih terorističkih organizacija dodale dvije južnoazijske skupine. Do stavljanja tih skupina na listu terorističkih organizacija došlo je nakon samoubilačkih napada na indijski parlament od 13.prosinca. Tada je u New Delhiju poginulo 14 ljudi, uključujući i pet terorista, kao i nakon eksplozije automobila-bombe ispred zgrade parlamenta od 1.listopada u Srinagaru, u pokrajini Kashmir, kada je živote izgubilo više od 30 osoba. Terorističke organizacije s te liste smatraju se ilegalnim u Sjedinjenim državama, a oni koji pružaju podršku takvim grupama pravno će odgovarati. Isto tako, traži se od financijskih institucija blokiranje svih sredstava usmjerenih ka takvim skupinama.

Nove terorističke skupine su Lashkar-e-Tayiba, skraćeno L-E-T, te Jaish-e-Mohammed ili skraćeno J-E-M. Ove skupine tvrde da njihovi članovi podržavaju stanovnike Kashmira. No, američki državni tajnik Colin Powell je istaknuo da su te organizacije "počinile veliki broj terorističkih napada u Indiji i Pakistanu. Kako posljednji strašni napadi na indijski parlament i skupštinu u Srinagaru jasno pokazuju, ove dvije i njima slične organizacije vrše napade na demokraciju, podrivaju mir i stabilnost u Južnoj Aziji i uništavaju odnose izmedju Indije i Pakistana."

Globalna priroda terorizma postala je sasvim jasna u terorističkim napadima od 11.rujna, kada su bin Ladenovi otmičari-samoubojice usmjerili putničke zrakoplove na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Nakon toga su izvršeni samoubilački napadi protiv Izraela i na indijski parlament. Kao što je to rekao predsjednik George W.Bush, "skupština najveće svjetske demokracije, zemlje utemeljene na principima slobode govora, vjeroispovjesti, bila je nemilosrdno napadnuta. ... Da je teroristička misija uspjela, mnogo zastupnika u indijskoj skupštini bilo bi ubijeno ili oteto."

Takvi napadi – rekao je predsjednik Bush – podsjećaju nas da, bez obzira na povode koje teroristi mogu navesti, njihov stvarni cilj su – demokracija i sloboda.

Sjedinjene države traže načina da zajedno s Pakistanom i s Indijom unište terorističke skupine, a ubojice iz tih skupina privedu pravdi.

XS
SM
MD
LG