Linkovi

Rasap al-Qaide (27/12/01) - 2001-12-27


Dok su talibani vladali Afganistanom, teroristička organizacija al-Qaida, na čelu s Osamom bin Ladenom, imala je dom. Sada, kazao je američki ministar obrane Donald Rumsfeld, "Zasigurno ne funkcioniraju dobro. U bijegu su i kriju se i imaju poteškoća u međusobnom komuniciranju." Mnogi su ubijeni, a velik broj ih je zarobljen.

Neki al-Qaidini teroristi možda su još uvijek u klopci, u izoliranim područjima u Afganistanu. Oni su i dalje opasni i naoružani. Ali, njima nije lako utopiti se među stanovnicima afganistanskih sela jer, u mnogim slučajevima, ne znaju jezik. Strani pripadnici al-Qaide ne uklapaju se u to društvo niti su u njemu poželjni.

Drugi članovi al-Qaide pokušavaju pobjeći iz zemlje. Međutim, pakistanska vojska se trudi da ih spriječi u prijelasku granice, ili ih uhiti pri prijelazu. "Naš je cilj," rekao je gospodin Rumsfeld, "da ih zaustavimo, a ne samo da prebacimo problem iz jedne zemlje u drugu."

Narod Afganistana je iznimno zahvalan što je oslobođen opresivnog režima. Sjedinjene Države žele da oslobođeni Afganistan prosperira. Kao što je rekao gospodin Rumsfeld, "Mi pružamo pomoć i željno čekamo da vidimo njihov uspjeh."

Koalicija na čelu sa Sjedinjenim Državama i antitalibanske snage u Afganistanu namjeravaju pronaći preostale talibane i pripadnike al-Qaide. Premda je Osama bin Laden vrlo važan, on ni u kojem slučaju nije rješenje problema. Problem je čitava globalna teroristička mreža. Ukoliko je bin Laden živ, on je ili u Afganistanu ili negdje drugdje. A, to, kaže ministar obrane Rumsfeld, "nije ni važno - jednog dana, mi ćemo ga pronaći."

Sjedinjene Države su jasno stavile do znanja da, ukoliko Osama bin Laden i njegovi pomoćnici odu negdje drugdje, za njima će se tragati i bit će otkriveni. Ukoliko potraže utočište u drugim zemljama, naći će ih se … Mogu bježati, ali mogu samo ili umrijeti ili biti zarobljeni, vrlo umorni.

XS
SM
MD
LG