Linkovi

Washington Times - Sanader štovalac tzv. 'konzervatizma s dušom' (26/12/01) - 2001-12-27


Jeffrey T.Kuhner u svom članku ističe kako je Ivo Sanader u Washingtonu govorio o svojoj viziji buduće Hrvatske. Gospodin Sanader je štovalac tzv. 'političkog konzervatizma s dušom' kojeg zagovara predsjednik Bush te je istaknuo da će, postane li sljedeći hrvatski premijer, smanjiti poreze, smanjiti državnu birokraciju te se zalagati za deregulaciju gospodarstva. Jeffrey Kuhner dodaje da je Ivo Sanader predsjednik HDZ-a, čiji je režim bio kritiziran na Zapadu zbog autoritarnog načina vladanja i razuzdane ekonomske povlaštenosti u kojoj je HDZ-ova elita opljačkala državna sredstva.

“I dok je principijelni nacionalist Franjo Tudjman uspio stvoriti neovisnu Hrvatsku sučeljavajući se sa srpskom agresijom, na ekonomskom planu je postigao loše rezultate, medju kojima su birokratska statika te raširena korupcija. Nakon smrti Franje Tudjmana HDZ je izgubio vlast, a nova vlada je izabrana na platformi demokratskih reformi te bližih veza sa zapadom. Istina je da Zagreb još nije uspio riješiti gospodarsku krizu u Hrvatskoj. Neuposlenost je 23 posto, strani dug iznosi skoro 10 milijardi dolara, a godišnji dohodak po glavi stanovnika je oko četiri tisuće dolara, što je u pola manje nego u susjednoj Sloveniji, odnosno za 60 posto manje nego što je iznosio neposredno prije negoli je Hrvatska izborila neovisnost".

Jeffrey T.Kuhner iznosi u današnjem Washington Timesu da je Ivo Sanader rekonstruirao HDZ u hrvatsku verziju američke Republikanske stranke te da sada želi koristiti rastuće nezadovoljstvo birača kako bi na eventualnim prijevremenim izborima iduće godine preuzeo vlast. Njegov je cilj pretvoriti Hrvatsku u bastion slobodnog tržišta koji bi mogao poslužuiti kao model i za ostatak Balkana. Navodi se, isto tako, da Ivo Sanader posudjuje ideje od predsjednika Busha i talijanskog premijera Silvija Berlusconija: “Gospodin Sanader nije balkanski tip nacionalista, kakav je bio predsjednik Tudjman, nego je konzervativac koji razumije da Hrvatska ima potencijal postati jedna od najprospreitetnijih zemalja u Europi kao i realna demokratska snaga. No, Ivo Sanader neće postići svoje političke ciljeve sve dok ne učini ono što još niti jedan hrvatski političar, od vremena stjecanja neovisnosti, nije učinio. A, to je da se konfrontira sa komunističkom prošlošću!”

Washington Times navodi da je malo koji istočnoeuropski narod toliko patio od željeznog komunističkog stiska, kao Hrvati. Autor napominje da su mnogi hrvatski pisci, svećenici, disidenti i seljaci patili pod Titovim režimom, da su mnogi bili ubijani ili zatvarani: “No, radije nego da se sučele s ovom krvavom ostavštinom, hrvatski su politički čelnici izabrali taktiku da pometu komunističke zločine pod tepih” – ističe Jeffrey Kuhner u Washington Timesu i nastavlja – “Rezultat takvog ponašanja jest to da je politički i ekonomski razvoj zemlje spriječen, jer je zadržan neomarkstistički načina razmišljanja. Komunistički utjecaj se može vidjeti posvuda – hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i premijer Ivica Račan bivši su komunisti koji se nikada nisu ispričali zbog svoje prošlosti. Mnogi od onih koji su radili za jugoslavensku tajnu i ozloglašenu policiju nisu otpušteni sa svojih položaja i nastavljaju raditi za hrvatske obavještajne službe. Gospodarskim životom i dalje vlada sovjetski stil podmićivanja i povlaštenosti. Uhvaćeni u zamku titovskog načina razmišljanja, mnogi hrvatski gradjani još uvijek ne razumiju da slobodno tržište ovisi o društvenim navikama kao što su oslanjanje na samoga sebe, snažna radna etika i osobna odgovornost.”

Sve su te vrline uništene usljed desetljećima dugog komunističkog društvenog inženjeringa. Washington Times naglašava da, ukoliko je gospodin Sanader, ozbiljan glede vodjenja konzervativne revolucije na Balkanu, tada mora odmah početi s provodjenjem sveopće dekomunizacije. Ogromna birokracija, u kojoj dominiraju “stari čuvari” koji se protive gospodarskoj reformi, mora biti rasformirana. Mora se zaštiti privatna imovina novim zakonima, mora se ohrabriti poduzetništvo i stvaranje investicijskog kapitala. A ono što je najvažnije, ističe Jeffrey Kuhner –sljedeći hrvatski čelnik mora povesti vrlo ozbiljnu kampanju protiv korupcije. To nije lako učiniti, ali ako gospodin Sanader želi odjenuti ogrtač Ronalda Reagana i lady Thatcher, najprije mora usvojiti antikomunizam kojeg ove konzervativne ikone imaju u sebi. Jedino tada on će moći postati uspješni balkanski Bush.

XS
SM
MD
LG