Linkovi

Tolerancija u Afganistanu (27/12/01) - 2001-12-26


Nakon što je represivni talibanski režim zbačen s vlasti nova privremena vlada u Afganistanu imat će veliku odgovornost prema zaštiti ljudskih prava! Jedan od principa na kojem mora raditi bilo koja nova vlada jeste potpora vjerskim slobodama. Kao što je rekla američka podtajnica za globalna pitanja Paula Dobriansky, "vjerske slobode i sloboda savjesti temelji su ljudskih prava. Nijedna vlada koja niječe te slobode – tako temeljne za svako ljudsko biće – ne pruža ni zaštitu pojedinačnih ljudskih prava.”

Panel teologa nedavno se pridružio gospodji Dobriansky u diskusiji o vjerskoj toleranciji i o tome kako je primjeniti u obnovi Afganistana. Protestantski svećenik Richard Land je rekao da je neprihvatljivo da se - u zemljama gdje je službeno priznata jedna vjera - proganja one koji nisu njezini štovatelji.

Sulayman Myang, muslimanski svećenik, profesor je na sveučilištu Howard u Washingtonu. On je naglasio da različite tradicije egzistiraju medju mnogim islamskim skupinama u Afganistanu, a da bi mir imao šansu opstati mora se dopustiti da sve te tradicije budu izražene.

Afganistan je na životnoj prekretnici. Nakon više od 20 godina rata i represije, stanovništvo te zemlje ima šansu izgraditi društvo koje će biti utemeljeno na vrijednostima vjerske tolerancije. Prijelazna vlada pod čelništvom Hamida Karzaia, složila se oko uspostave neovisnog Povjerenstva za ljudska prava. To će Povjerenstvo imati mandat da istraži kršenja i razvoj institucija za zaštitu ljudskih prava. To uključuje, na prvom mjestu, zaštitu vjerskog pluralizma.

Kao što je rekla Paula Dobriansky, podtajnica za globalna pitanja u State departmentu, "Sjedinjene države vjeruju da sve zemlje trebaju biti izgradjene na odredjenim univerzalnim načelima. Kamen temeljac tih načela je vjerska sloboda. Na tim temeljima stanovnici Afganistana mogu početi graditi svoje društvo.

XS
SM
MD
LG