Linkovi

"Nagrade za pravdu" (26/12/01) - 2001-12-26


Kao što su pokazala zbivanja od 11. rujna, nijedna zemlja nije imuna na medjunarodni terorizam. Korištenje vojnih snaga protiv terorista i zemalja koje im pružaju utočište neophodan je način borbe protiv te opasnosti. Upravo je to ono što medjunarodna koalicija, predvodjena Sjedinjenim državama, a uz podršku tamošnjeg stanovništva, čini u Afganistanu.

Još jedno snažno oružje u toj borbi jesu novčane nagrade za one koji ponude informacije koje mogu dovesti do uhićenja traženih osumnjičenika. Nagrađivanje informacija Sjedinjene države su uvele 1984. godine, kada je ponudjeno pet milijuna dolara za informacije korisne za spriječavanje terorističkih napada ili za hvatanje medjunarodnih terorista.

U listopadu je usvajanje novog zakona omogućilo i veće nagrade – do 25 milijuna dolara za informacije koje mogu dovesti do hvatanja terorističkog vodje Osame bin Ladena i njegovih čelnih ljudi u al-Qaidi.

Program nazvan "Nagrade za pravdu" učinkovit je, ali postignuti uspjesi često ne budu objavljeni radi zaštite identiteta osoba koje su ponudile svoju pomoć. U proteklih sedam godina, Sjedinjene su države isplatile preko osam milijuna dolara za dvadesetak osoba koje su osigurale informacije koje su omogućile ili uhićenje terorista ili koje su poslužile za spriječavanje terorističkih napada.

Američki državni tajnik Colin Powell je rekao da su "Sjedinjene države agresivnije progonile teroriste kažnjavajući ih za zločine koje su počinili. Kroz ovaj program, diljem svijeta je, spriječavajući terorističke akcije - spašeno na tisuće nedužnih života."

Program nagrada za pravdu sada je proširen. Gospodin Powell je objavio novu kampanju u okviru koje će informacije o nagradama biti upućivane svim glavnim medijima unutar Sjedinjenih Država. State Department će koristiti Internet, radio i televiziju i mnoge druge načine u potrazi za informacijama koje mogu dovesti do terorista. WEB stranica tog programa – www.rewardsforjustice.net - bit će proširena. U ovom trenutku na njoj možete naći podatke i snimke dvadesetdva najtraženija terorista s liste FBI-a. Sada će biti dodani podaci i fotografije Palestinaca koji su optuženi za terorističke napade na Amerikance.

Osobe koje raspolažu informacijama o prošlim ili planiranim akcijama medjunarodnog terorizma pozvane su da posjete web stranicu programa Nagrada za pravdu, na adresi www.rewardsforjustice.net

XS
SM
MD
LG