Linkovi

Protuteroristički plan akcije OESS-a (24/12/01) - 2001-12-26


Nakon terorističkih napada na Ameriku, 11. rujna, civilizirani svijet se ujedinio na strani Sjedinjenih Država. Prva meta rata protiv terorizma je teroristička mreža Osame bin Ladena, al-Qaida, koja je odgovorna za napade na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. No, uništenje al-Qaide i njezinog saveznika, talibanskog režima u Afganistanu, tek je početak.

Pedeset-pet zemalja članica Organizacije za europsku sigurnost i suradnju suglasile su se da poduzmu zajedničku akciju protiv terorističkih mreža u Europi. Oni će dijeliti informacije o prebivalištima osumnjičenih terorista. Postrožit će i kontrolu na graničnim prijelazima, kao i pregled putovnica. Primjenjivat će nove mjere na izbjeglice i azilante. Te, konačno, pratit će načine financiranja terorističkih organizacija.

Ovakav, do sada neviđen stupanj suradnje, od ključnog je značaja. Već sada, ta suradnja daje rezultata. Stotine osumnjičenih pripadnika al-Qaide pritvoreno je. Istrage u Španjolskoj, Belgiji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj razotkrile su, kako izgleda, mrežu terorističkih ćelija koja se prostire po čitavoj Europi. U Sjedinjenim Državama, pritvorene su stotine ljudi, među njima i pripadnici al-Qaide.

Deseci drugih zemalja pridružili su se Sjedinjenim Državama u nastojanju da se blokira imovina terorista. Kako bi prekinuli dotok novca organizacijama poput al-Qaide, Ujedinjeni Arapski Emirati uveli su stroga nova pravila kojima se traži identifikacija svakoga tko želi iz zemlje prebaciti više od 540 dolara. Švicarska je na neodređeno vrijeme zamrznula sumnjive bankovne račune. Indonezija je najavila dekret koji će joj omogućiti zamrzavanje bankovnih računa za koje se sumnja da su povezani s teroristima. Saudijska Arabija, odakle, kako se javlja, al-Qaidi stižu financijska sredstva iz privatnih izvor, takđer je izdala odluku kojoj je cilj da blokira imovinu terorista.

Teroristi mogu biti uspješni samo uz pomoć, - ili ravnodušnost -, vlada. No, terorizam, kao što se kaže u priopćenju Organizacije za europsku sigurnost i suradnju, "bez obzira na to kakvi su mu motivi ili porijeklo, nema opravdanja. Nema cilja koji može opravdati namjerno uzimanje za metu nevinih ljudi. U borbi protiv terorizma, nema neutralnosti."

XS
SM
MD
LG