Linkovi

Osvrt na 2001. - bioterorizam (25/12/01) - 2001-12-25


2001.-va ostat će zapamćena kao godina kada se u Sjedinjenim Državama pojavio bioterorizam. Pisma sa sporama bedrenice usmrtila su petoro ljudi, zarazila njih još 17, te još više uplašila zemlju već potresenu terorističkim napadima na New York i Washington, u rujnu 2001.

Bilo koja obična bolest stoke, koja bi u normalnim vremenima zarazila i ubila tako malen broj ljudi, prošla bi gotovo nezapaženo. Međutim, vlasti već dugo smatraju bakteriju bedrenice najvećom bioterorističkom opasnošću. Štoviše, pisma s prahom koji je sadržavao spore bedrenice bila su odaslana samo tjedan dana nakon što su teroristi otetim komercijalnim zrakoplovima udarili u zgrade Svjetskog trgovinskog centra i američkog ministarstva obrane. Izbijanje antraksa dogodilo se drugačije od predviđanja stručnjaka. Umjesto zrakom, zemlja već uzdrmana prvim terorističkim napadom na vlastitom tlu, s mikroskopskim se neprijateljem sučelila putem pisama. Kontaminirana pisma onečistila su opremu za sortiranje pisama, kao i velik broj pošte koja je prošla tom opremom. Ministar pravosuđa John Ashcroft građanima je dao vrlo jasne upute što činiti u slučaju da se smrtonosne spore pojave i u njihovim poštanskim sandučićima.

"Ukoliko pojedinci prime poštu koja im izgleda sumnjivo, neka ju ne otvaraju, niti ne tresu. Neka se maknu od te poštanske pošiljke i pozovu policiju ili dužnosnike javnog zdravstva tako da se s pošiljkom može postupati na ispravan način," upozorio je ministar Ashcroft.

Žrtve nisu bili istaknuti novinari niti članovi Kongresa, kojima su pisma bila upućena. Umjesto toga, bedrenica je pogodila poštanske djelatnike, osoblje u Kongresu, pomoćnike voditelja televizijskih emisija, te, na koncu, građane, koji s tim pismima nisu imali nikakve veze. Malen broj slučajeva pokazao je da bedrenica nije tako moćno oružje masovnog uništenja kao što se strahovalo, ali, zasigurno je učinkovito sredstvo za izazivanje masovne uznemirenosti. Osim rasprostranjene panike, bedrenica je izazvala zatvaranje Kongresa na kraće vrijeme, te rezultirala neviđenim mjerama sigurnosti u vladi i poslovnom sektoru, koje su koštale milijarde dolara. Američka poštanska služba počela je slati sve poštanske pošiljke iz određenih poštanskih ureda na istočnoj obali u udaljene sabirne centre, gdje ih se podvrgne zračenju, čime je značajno usporena isporuka pošte. Zamjenik upravitelja Američke poštanske službe, John Nolan, ovako opisuje funkcioniranje poštanske službe u uvjetima maksimalne sigurnosne budnosti.

"Osiguravamo da svugdje postupamo potpuno ispravno i da isporučujemo poštu na siguran način. Ulažemo ogromne napore da osiguramo sigurnost naših uposlenika i američke javnosti, a da ipak pošta stiže što je brže moguće. Poštanske usluge su iznimno važne," kaže gospodin Nolan.

U vrijeme panike oko bedrenice, vlasti su privremeno zabranile uzlijetanje zrakoplova za zaprašivanje kako bi teroriste spriječile u eventualnom zaprašivanju bioloških ili kemijskih agensa na poljoprivredne površine ili na gradove. Mnoga vodospremilišta bila su osigurana naoružanim čuvarima. Bez ijednog slučaja bedrenice u 25 godina, javnozdravstveni dužnosnici našli su se sučeljeni s opasnošću za koju su bili tek slabo pripremljeni. Vladina vodeća ustanova na tom polju, Centar za kontrolu bolesti, mogao je navesti tek ograničena saznanja o načinima liječenja zaraze, stečena kroz studije provedene na životinjama. Čelnik privatne interesne organizacije Američko udruženje javnog zdravstva, dr. Mohammad Akhter žalio se da je vlada bila loše organizirana za slučaj borbe s masovnom javnozdravstvenom katastrofom.

"Nedostaje koordinacija na lokalnoj razini, te kod obavještajnih agencija i javnozdravstvenih ustanova. Ne postoji jedinstvena hijerarhija koja bi odredila koja se zgrada zatvara, kome trebaju lijekovi, koji lijekovi i tako dalje.... Takvi odnosi uopće nisu uspostavljeni," kaže dr. Akhter.

Tisuće Amerikanaca, koje je posao vezivao uz urede onečišćene sporama bedrenice, počeli su, kao preventivnu mjeru, uzimati antibiotike. Javnozdravstveni dužnosnici su se pripremali za mogućnost da teroristi počnu širiti i već iskorijenjeni virus velikih boginja, te je organizirana proizvodnja dovoljnih količina cjepiva za veći dio zemlje. Strah od bedrenice i velikih boginja naveo je Kongres na razmatranje mjera kojima bi službe hitne pomoći i javnozdravstvene ustanove dobile više od tri milijarde dolara kako bi bile u stanju bolje odgovoriti na bioteroristički napad. Senator Edward Kennedy je rekao da će dio novca biti utrošen na stvaranje rezervi cjepiva, antibiotika i drugih medicinskih potrepština.

"Imamo strateške rezerve nafte, kako bi osigurali da u krizna vremena možemo udovoljiti našim energetskim potrebama. Isto tako nam treba farmaceutska strateška rezerva kako bismo osigurali da na bioteroristički napad reagiramo dovoljnim brojem lijekova i cjepiva," rekao je senator Kennedy.

Dok taj zakonski prijedlog prolazi kroz normalnu proceduru u Kongresu, istražni organi još uvijek tragaju za odgovorom tko je poslao pisma sa sporama antraksa.

XS
SM
MD
LG