Linkovi

Film tjedna: Gospodar prstenova (23/12/01) - 2001-12-23


Sa čarobnjakom Gandalfom kao vodičem, čuda "Srednje zemlje" razotkrivaju se na velikom ekranu baš onako kako su to zamišljale generacije čitatelja opčaranih pripovješću koju je napisao J.R.R. Tolkien. "Družba prstena", prvi film u trilogiji, govori kako Frodo Baggins, hobit, - dakle, jedno od one malešne, dobroćudne čeljadi na kojima najviše pažnje privlače velika, bosa stopala -, mora odnijeti mistični prsten u vulkan, gdje je bio iskovan, i tamo ga uništi kako ne bi pao u ruke zlotvora. Ulogu dobrodušnog, optimističnog Froda tumači Elijah Wood.

"Ne mogu naći odgovarajuće riječi da izrazim koliko sam bio uzbuđen što mi se pružila prilika ne samo da tumačim uloga Frodoa, nego i da zaista sudjelujem u pustolovini stvaranja filma. Živjeti u Novom Zelandu godinu i pol … biti dijelom ove trilogije, koja se, po prvi puta u povijesti filma, snimala istodobno … Stvarno, bilo je toliko toga …", kaže Elijah Wood.

Na njegovoj misiji, Frodoa prate drugi hobiti, vilenjaci, ljudski ratnici i, naravno, čarobnjak Gandalf - svi okupljeni u družbu odlučnu da zauvijek ukloni pogibelj koja prijeti od prstena. Redatelj filma Peter Jackson i sam je od osamnaeste godine bio vatreni štovatelj Tolkienovog djela, ali, nikad nije ni sanjao da će upravo on jednoga dana ekranizirati sagu o "Srednjoj zemlji". Kako kaže, želio je stvoriti fantaziju, koja će izgledati stvarno.

"Svi smo se između sebe složili da ćemo to tretirati kao povijesni film. To i jeste povijesna fantazija, onako kako ju je Tolkien i napisao: mitska pred-povijest našeg vlastitog svijeta. "Srednja zemlja" nije neki drugi planet, kao što se to čini onima koji nisu pročitali knjigu. Tolkien je o "Srednjoj zemlji" pisao kao o našem vlastitom svijetu od prije šest, sedam tisuća godina, kao dobu iz kojega nam nisu ostali nikakvi zapisi o tim stvorenjima i tim događajima. Prema tome, namjerno smo se klonili pretjeranog otklona ka fantaziji ili science fictionu; htjeli smo da sve izgleda zemaljski", kaže redatelj Peter Jackson.

Tolkienova mitologija uspijeva i danas, - kao što je i u ranijim desetljećima -, zapanjujuće odražavati realnost suvremenih zbivanja. Sir Ian McKellen, koji tumači ulogu Gandalfa, kaže da to uopće nije začuđujuće.

"Gospodar prstenova" je književni klasik. Ono što definira klasike jest upravo to da tijekom godina, kroz generacije, uspijeva progovoriti o nečem što je aktuelno upravo za onu generaciju koja ga čita. Šezdesetih godina, pacifistička supkultura hipija "Gospodara prstenova" je shvatila kao svoj vlastiti izraz. Danas, kada film dolazi u kina, družba prstenova, - koalicija raznoraznih boraca na strani dobra -, koja se zapućuje u borbu protiv svog zla svijeta, opet izgleda relevantno u odnosu na trenutna zbivanja u svijetu. Naravno, kada smo snimali film, uopće nismo mogli ni zamisliti da bi se sve to moglo dogoditi - kaže sir Ian McKellen.

Snimajući u svom rodnom Novom Zelandu, redatelj Peter Jackson je sva tri dijela trilogije "Gospodar prstenova" snimio simultano. Slijedeći film iz trilogije, pojavit će se u kinima slijedećeg prosinca, a posljednji u prosincu 2003. godine.

XS
SM
MD
LG