Linkovi

Kupovanje božićnih poklona preko Interneta (22/12/01) - 2001-12-22


Amerikanci danas mogu naručiti poklone za blagdane, a da pri tome ne iskorače iz vlastitog doma. Uz pomoć računala mogu naći najpovoljnije cijene za gotovo bilo koju robu koja ih zanima. Ovo su samo neki od načina na koji će – vjerovalo se svojedobno – Internet zauvijek promijeniti kupovne navike Amerikanaca. Poučeni problemima starodmodnih trgovina “od cigle i crijepa”, tisuće novih elektronskih trgovaca otvorile su vrata kupcima. Međutim, Rob Leathern, marketinški analitičar pri kompaniji Jupiter Media Matrix, kaže da su mnogi od prvih elektronskih trgovaca poslovali pod pogrešnom pretpostavkom da stječu nove vjerne mušterije, iako su, ustvari, samo bili posrednici u trgovinskoj transakciji.

"U većini slučajeva, potrošači uglavnom već znaju što žele kupiti i prije nego što se priključe na Internet. Samo pokušavaju pronaći najnižu cijenu za željenu robu. Ako, kao prodavač, nudite izuzetno povoljne cijene, to bi vam se moglo osvetiti, jer bi kupac mogao kupiti vašu jeftinu robu i nikada vam se više ne vratiti", kaže gospodin Leathern.

Mnoge su Internet kompanije propale upravo kada je prvi val elektronskih trgovaca otkrio da niske cijene ne znače nužno i vjerne kupce. Potom su, kaže Rob Leathern, online kompanije, koje su uspjele stvoriti bazu vjernih kupaca, otkrile da je lakše robu prodavati nego isporučivati.

"Morale su izgraditi infrastrukturu za distribuciju svoje robe. Morale su izgraditi odnose s dobavljačima, a sve to je prilično teško", dodaje Rob Leathern.

Sve to je, pak, dovelo do novog vala bankrota i novog otkrića – možda bi tradicionalne trgovine, koje su već usavršile prodaju i distribuciju, mogle biti najuspješnije u elektronskoj trgovini. No, ove godine, velike robne kuće, kao što su Bloomingdales i Macys, bilježe gubitke i ograničavaju prodaju svoje robe putem Interneta. Rob Leathern kaže da se sada smatra da će uspjeh ostvariti oni trgovci, koji uspiju ujediniti prednosti Interneta i jake strane tradicionalne maloprodajne trgovine. Predsjednik lanca robnih kuća Sears, Dennis Hogan kaže da njegova kompanija ove godine pruža kupcima priliku da kupe robu na Internetu i zatim je podignu u nekoj od njihovih trgovina.

"Naši trgovci pripreme kupljenu robu i kupce obavijeste e-mailom da ih roba čeka u trgovini koju su odabrali", kaže Dennis Hogan.

Gospodin Hogan kaže da je Sears uložio mnogo napora i potrošio mnogo vremena kako bi otkrio što kupci žele. To bi mogla biti savršena formula za uspjeh trgovaca na Internetu…ili još samo jedna faza u razvoju elektronskog shoppinga.

XS
SM
MD
LG