Linkovi

Hamid Karzai na čelu afganistanske vlade (22/12/01) - 2001-12-22


Hamid Karzai je položio svečanu prisegu kao predsjednik afganistanske prijelazne vlade donoseći nadu da može započeti proces prevladavanja podjela u zemlji razorenoj u više desetljeća ratnih sukoba.

Afganistanski novi čelnik Hamid Karzai i odlazeći predsjednik Burhanudin Rabbani toplo su se pozdravili dok su uzvanici i drugi gosti pljeskali. Prijelaz vlasti s posljednjeg međunarodno priznatog predsjednika Afganistana na novoimenovanog čelnika prijelazne vlade prva je mirna tranzicija vlasti u Afganistanu u više desetljeća. U govoru održanom neposredno prije polaganja svečane prisege gospodin Karzai je izložio korake koje će poduzeti kako bi se započelo s obnovom Afganistana.

Gospodin Karzai je obećao da će ispuniti svoj cilj donoseći mir u zemlju te je pozvao Afganistance da zaborave bolnu prošlost. Vlada gospodina Karzaia ima šestomjesečni mandat. Kad on istekne Vijeće staraca će izabrati novu vladu koja će pripremiti put za održavanje izbora za dvije godine. Inače, među uzvanicima na ceremoniji polaganja prisege bili su među ostalima posebni američki izaslanik za Afganistan James Dobbins te general Tommy Franks, zapovjenik američkih vojnih operacija usmjerenih protiv talibana i al-Qaide.

U međuvremenu, novi premijer Afganistana priopćio je kako sumnja da je u konvoju, kojeg su jučer napali američki zrakoplovi u istočnom dijelu zemlje, bilo plemenskih čelnika. Gospodin Karzai je rekao da će taj incident – u kojem je prema izvješćima poginulo 65 osoba – biti istražen. Američki dužnosnici kažu da su se u konvoju nalazili viši dužnosnici al-Qaide te da je iz konvoja otvorena vatra na američke zrakoplove koji su uzvratili napad. Afganski provincijski čelnici tvrde, pak, da su se u konvoju nalazili plemenski čelnici koji su putovali u Kabul na svečanost polaganja prisege Hamida Karzaia.

XS
SM
MD
LG