Linkovi

Brutalni odlazak talibana (22/12/01) - 2001-12-22


Talibanska vladavina u Afganistanu je okončana, a uništavanje te zemlje, u vrijeme njihovog režima, ne smije biti zaboravljeno.

Kada su savezničke snage razbile talibanske postrojbe, talibanski vojnici su počinili, u znak osvete, brojne brutalnosti. Pro-talibanski banditi su unakažavali civile, a na istoku zemlje šestorici su ljudi odsjekli noseve i uši samo zbog toga što su bili obrijani.

Izbjeglice su priopćile da su talibani ubili osam dječaka koji su im se usudili smijati. Isto su tako mučili djecu. Londonski Times je objavio da je talibanska okupacija grada Taloqana uključivala i divlje batinjanje dječaka i djevojčica za zločine koje su, navodno, počinili njihovi roditelji.

BBC je javio da je grad Bamyian, koji se nalazi u središnjem dijelu Afganistana, potpuno uništen prije nego su ga talibani napustili. Dokazi, isto tako, ukazuju da su talibani koristili bosanski stil etničkog čišćenja u regiji, pri čemu je pobijeno na stotine muškaraca.

Nakon što su Afganistanci počeli obnavljati svoje živote i zemlju, nova se vlada mora potruditi da talibanski zločini ne prodju nekažnjeno.

Privremeno čelništvo se složilo da se uspostavi neovisno povjerenstvo za ljudska prava, koje će biti pod pokroviteljstvom Ujedinjenih naroda. To će povjerenstvo imati odgovornost da istraži kršenja ljudskih prava od strane talibana.

Talibani možda vjeruju da mogu proći nekažnjeno za počinjene zločine i da mogu napustiti zemlju koju su pokušali uništiti. Zarobljenim talibanima će se suditi, a, kao što je rekao predsjednik Bush, "nikada nećemo zaboraviti one koji su ubijeni iz mržnje."

XS
SM
MD
LG