Linkovi

Jemen progoni teroriste al-Qaide (22/12/01) - 2001-12-22


Nakon terorističkih napada od 11. rujna, većina zemalja je izrazila solidarnost sa Sjedinjenim Državama. No, kao što je rekao predsjednik George Walker Bush, da bi se pobijedilo terorizam, zemlje svijeta moraju učiniti više od izražavanja sućuti; one moraju djelovati.

Vlada Jemena poduzela je akcije protiv terorista unutar vlastitih granica. Jemen je jedna od mnogih zemalja u kojima se nalaze aktivne terorističke ćelije al-Qaide. To je također i mjesto posljednjeg velikog terorističkog napada na Sjedinjene Države, prije 11. rujna. U listopadu 2000, razarač američke ratne mornarice Cole bio je usidren u jemenskoj luci Aden. Malen čamac, natovaren eksplozivom, udario je u razarač, stvorivši eksplozijom ogromnu rupu na boku broda. Sedamnaest američkih mornara pritom je poginulo.

Sada je Jemen započeo vojnu akciju potrage za al-Qaidom, organizacijom koja je odgovorna za napad na razarač Cole, jednako kao i za napade od 11. rujna na Svjetski trgovinski centar i Pentagon. Jemenski specijalci sukobili su se protiv naoružanih plemena u pokušaju da zarobe osumnjičene pripadnike terorističke mreže Osame bin Ladena, koji su se skrivali u jemenskoj pokrajini Marib.

Nakon dva sata bombardiranja iz tenkova, helikoptera i topništva, nekoliko osumnjičenih pripadnika al-Qaide, kako je javljeno, uspjelo je pobjeći. No, vladine postrojbe uhitile su veći broj pripadnika jemenskih plemena, koje se sumnjiči da su sakrivali tražene osobe.

Tijekom svojeg posjeta Washingtonu, u studenom, jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh je obećao da će pomoći koaliciji na čelu sa Sjedinjenim Državama u gušenju al-Qaide. Napad jemenskih specijalnih jedinica upozorenje je onima koji pružaju skrovište članovima al-Qaide, kao i značajan korak podrške ratu protiv terorizma, koji predvode Sjedinjene Države.

Kao što je rekao predsjednik Bush, razne zemlje na različite će načine pružati podršku kampanji protiv terorizma. To je dugoročni projekt koji će zahtijevati i hrabrost i strpljenje. Isto tako, to je borba koju mora voditi svaka zemlja.

Riječima dopredsjednika Dicka Cheneya, "Ovo je bitka da se spasi civilizirani svijet i vrijednosti zajedničke i Zapadu, i Aziji, i islamu. Ovo je borba protiv zla, protiv neprijatelja koji se raduje smrti nevinih ljudskih bića koja nisu očekivala da će ih snaći zlo. Upravo zato ljudi u svim dijelovima svijeta i svih vjera stoje ujedinjeni protiv ovog neprijatelja."

XS
SM
MD
LG