Linkovi

Osvrt na 2001. - ekonomija (21/12/01) - 2001-12-21


Nakon višegodišnjeg postojanog ekonomskog rasta, svjetska je ekonomija 2001. godine znatno usporena. U Sjedinjenim Državama, Njemačkoj i Japanu zabilježena je ili manja gospodarska proizvodnja ili je zemlja ušla u recesiju. Barry Wood izvještava o ekonomskim trendovima iz protekle godine, te o prognozama za sljedeću – koje također, izgleda, nisu odviše optimistične.

Nakon rekordnog desetgodišnjeg gospodarskog rasta, američka je ekonomija u recesiju ušla u ožujku ove godine. Ovih dana, na kraju godine, stručnjake najviše zanima koliko će recesija trajati. Većina smatra da će biti kratkotrajna te da – kada su posljedice u pitanju – nećebiti duboka. Već u travnju, statistike bi trebale pokazati prve navještaje obnovljenog gospodarskog rasta. Američki ministar financija Paul O’Neill kaže da je početkom rujna, prije terorističkih napada na New York i Washington, ekonomija već davala znake oporavka. Napadi su prekinuli pozitivne trendove. U gospodarskom smislu, zračni prijevoznici i turistički sektor najveće su žrtve 11. rujna.

"Statistički podaci pokazuju da je 10. rujna američka ekonomija bila ponovno u usponu, da se oporavljala. Negativni ekonomski trendovi iz trećeg kvartala – neposredno nakon terorističkih napada – izravna su posljedica tih događaja. Do sada se ta cijena koju plaćamo može izraziti padom ukupnog društvenog proizvoda, koji je manji za jedan posto", kaže gospodin O Neal.

Negativni trendovi nisu ograničeni samo na Sjedinjene Države, oni imaju globalni aspekt. Zbog toga će 2002. godina predstavljati važan test za sve glavne ekonomije svijeta – tvrdi britanski ministar financija Gordon Brown.

"Ovo je vrlo izazovno razdoblje i za Ameriku i za Europu, te naravno i za Japan, koji je u recesiji. Što se tiče britanskog gospodarstva, oprezno sam optimističan. Što se tiče globalne ekonomske situacije, svjestan sam velikog rizika i prilične nesigurnosti koja vlada", ističe gospodin Brown.

Statistika Međunarodnog monetarnog fonda pokazuje da je svjetsko gospodarstvo 2001. raslo po stopi od samo 2.4 posto. Sličan, vrlo niski, rast predviđa se i za 2002. godinu. Najveći će rast zabilježiti Kina, Indija i Rusija. Za razliku od ovakvih dosta pesimističnih prognoza, krajem studenog zabilježene su i neke dobre vijesti. Ministri trgovine iz više od stotinu zemalja, na skupu u Qataru, dogovorili su se o novom krugu pregovora o uklanjanju vanjskotrgovinskih barijera. Američki predstavnik za vanjsku trgovinu, Robert Zoellick o ovoj odluci kaže:

"Ti globalni pregovori bi trebali pokazati da oslobađanje trgovine predstavlja korist i za razvijene zemlje kao i za zemlje u razvoju. Sporazum iz Qatara predsatvlja izvanredno važnu političku poruku, nakon tragičnih događaja od 11. rujna. 142 zemlje – s vrlo različitim interesima – postigle su zajedništvo, kada je u pitanju jedan konstruktivan i pozitivan projekt, od kojeg će imati koristi cijeli svijet", napominje gospodin Zoelick.

U dobrom dijelu svijeta u razvoju, gospodarski rast se ne ostvaruje zbog visokih otplata stranog duga. Pakistan – koji je nakon 11. rujna postao strateški važan saveznik Zapada – dobio je obećanja o oprostu nekih od dužničkih obaveza. Argentina, koja se smatra umjereno razvijenom zemljom, također snosi teret visokih dužničkih otplata. Ovih je dana u toj zemlji došlo do masovnih pobuna, nakon što je vlada smanjila socijalna davanja kako bi otplatila dug. Međunarodni monetarni fond i zapadne zemlje nisu voljne Buenos Airesu u ovom trenutku dati dodatnu novčanu pomoć. Na tržištu nafte, 2001. godine cijene su pale, nakon snažnog rasta u prethodnoj godini. To je dobra vijest za uvoznike, a loša za proizvođače nafte. U cjelosti, 2001. – u ekonomskom smislu - nije bila dobra godina. Stručnjaci u 2002. ne očekuju znatno poboljšanje.

XS
SM
MD
LG