Linkovi

Udariti na teroriste (21/12/01) - 2001-12-21


Nakon stravičnih terorističkih napada od 11. rujna, a uz trajnu prijetnju međunarodnih terorističkih organizacija, Sjedinjene Države pojačavaju provođenje svojih useljeničkih zakona.

"U ratu smo protiv fanatičke terorističke mreže koja tvrdi da posjeduje nuklearno oružje i želi pobiti nevine američke građane," kazao je američki ministar pravosuđa John Ashcroft. Sjedinjene Države vjeruju, rekao je, da "al-Qaida nastavlja djelovati unutar Sjedinjenih Država. Ovi neprijateljski agenti su uvježbani da preruše svoj izgled, da upamte lažne osobne dokumente, da izbjegnu elektroničko i fizičko praćenje i da se kriju od policije. Ukratko, policija traga za uvježbanim neprijateljem koji predstavlja smrtnu prijetnju za živote Amerikanaca."

Američke vlasti tragaju za osumnjičenim teroristima koji su, možda, ušli nezakonito u Sjedinjene Države ili su, možda, prekršili američke zakone nakon dolaska u ovu zemlju. Nakon 11. rujna, u Sjedinjenim je Državama bilo uhićeno više od tisuću-dvjesto stranaca. Oko pet stotina još uvijek je u pritvoru.

Početkom ovog mjeseca, deset stranaca, sa Srednjeg Istoka, bilo je uhićeno u San Diegu, u Californiji, zbog kršenja useljeničkih zakona. Njima je bio dozvoljen ulaz na temelju studentskih viza, ali se ili nisu uspjeli upisati u akreditirane obrazovne ustanove ili su ostali duže nego što im je viza dozvoljavala. Jedan od terorista Al-Qaide, odgovornih za napade od 11. rujna, ušao je u Sjedinjene Države pomoću studentske vize.

Istovremeno dok nastoje one koji bi počinili teroristička djela zadržati izvan zemlje, Sjedinjene Države pozdravljaju sve strance dobre volje, koji ovdje dolaze u posjet ili na školovanje. Sjedinjene Države će osigurati useljenička prava za ne-državljane koji budu pružili informacije, korisne za hvatanje terorista ili zaustavljanje terorističkih napada. U zamjenu za takve informacije, Sjedinjene Države će strancima, koji nemaju prebivalište u ovoj zemlji, pomoći u dobivanju vize. Stranci koji budu pružili takve informacije, ali nemaju pravo na vizu, dobit će pomoć pri traženju statusa, koji bi im omogućio legalni boravak u Sjedinjenim Državama.

Kao što je rekao ministar obrane John Ashcroft, "Naša poruka, danas i ovdje, jest: ukoliko raspolažete bilo kakvom informacijom, za koju smatrate da bi mogla pomoći američkoj vladi u njezinoj borbi protiv terorizma, molimo vas da se obratite najbližem uredu FBI-ja; ukoliko se nalazite u inozemstvu, kontaktirajte najbliže veleposlanstvo Sjedinjenih Država." Sjedinjene Države pozivaju sve one koji dijele ljubav za slobodu da daju svoj doprinos u obrani te slobode.

XS
SM
MD
LG