Linkovi

New York Times: kako uljepšati imidž američkog talibana (19/12/01) - 2001-12-20


Na naslovnici New York Timesa, naslov "Obrana i preobrazba nevoljenog klijenta" vodi do članka koji govori o naporima odvjetnika Jamesa Brosnahana da u javnosti poboljša imidž svog klijenta. Njegov je klijent John Walker Lindh, Amerikanac koji se, kada je bio zarobljen, borio na strani talibana.

Odvjetnik Brosnahan, jedan od najpoznatijih odvjetnika u San Franciscu, sučeljen je s teškim zadatkom. Njegovog klijenta američka javnost smatra, najblaže rečeno, "običnim štakorom", a čak i ako se mišljenje javnosti ostavi po strani, tu je izobilje pravnih nevolja za, kako ga se naziva, "američkog talibana". Johnu Walkeru Lindhu prijeti optužba za izdaju, koja može biti kažnjena i smrtnom kaznom. U kampanji, nalik gotovo predizbornoj, piše njujorški Times, odvjetnik Brosnahan medije zasipa fotografijama Johna Walkera iz dječje dobi, kao i probranim izjavama njegovih roditelja.

Njujorški dnevnik izvješćuje javnost i o kraju jedne iznimno uspješne svemirske misije Američke agencije za istraživanje svemira, NASA-e. Malena letjelica Deep Space One jučer je dobila uputu da ugasi motor i prekine komunikaciju sa Zemljom. Prvenstvena misija letjelice Deep Space One bilo je istraživanje 12 novih tehnologija, bitnih za buduća svemirska istraživanja. Jedna od njih je i revolucionarna solarno-ionska pogonska jedinica, koja koristi gorivo deset puta ekonomičnije od konvencionalnih raketa. Svi zadaci ove letjelice završeni su uspješno, a usput je uspjela snimiti i jedan komet izbliza! Sve to za samo 160 milijuna dolara! To je bila najjeftinija svemirska misija koju su Sjedinjene Države ikada poduzele.

O jednoj njujorškoj temi, međutim, piše bostonski Christian Science Monitor. Najveći američki grad ima svoj odgovor na Pavarottija, kaže Monitor. To je - raspjevani policajac! Priča o policajcu Danielu Rodriguezu zrela je inače za libreto Verdijeve opere: siromašni mladić voli pjevati, ali isprva nema uspjeha. Onda postane policajac i kao takav zapjeva nacionalnu himnu. Zahvaljujući krasnom glasu i podršci gradonačelnika, uspijeva snititi CD i dobije mogućnost da uči pjevanje kod Placida Dominga. Zaista bajkovito, ali i istinito. Uz sve to, gospodin Rodriguez i dalje radi kao policajac!

XS
SM
MD
LG