Linkovi

NYT: irački prebjeg pružio važne informacije (20/12/01) - 2001-12-20


O čemu pišu jutrošnja izdanja najvećih američkih dnevnih listova?

New York Times piše o iračkom prebjegu, koji za sebe kaže da je inžinjer građevinarstva, i koji tvrdi da je osobno radio na obnovi tajnih iračkih postrojenja za biološka, kemijska i nuklearna oružja. Prema tvrdnjama ovog prebjega, ta se postrojenja nalaze u podzemnim bunarima, privatnim vilama, te ispod bolnice Saddam Hussein, u Bagdadu. On je, kaže, radio u njima još prije godinu dana. New York Times piše da američke obavještajne službe smatraju da su informacije ovog prebjega vjerodostojne i vrlo značajne.

Bostonski Christian Science Monitor piše o fenomenu iznimno važnom za američku djecu. Desetljećima, naime, američka djeca odrastaju željno čekajući subotu ujutro, kada su glavne televizijske mreže redovito emitirale crtiće. Čitave generacije o subotnjem jutru pred televizorom govore kao o svakotjednom prazniku. Međutim, piše Monitor, tradicionalna kultura crtića se mijenja. Velike televizijske mreže smatraju tinejđersku i odraslu populaciju mnogo važnijom publikom i, jedna po jedna, ukidaju subotnje crtiće. Za par tjedana, crtići će se moći vidjeti samo na kablovskim televizijskim programima, s tugom konstatira Christian Science Monitor.

Los Angeles Times piše o jučerašnjoj, željno očekivanoj premijeri prvog od tri filma snimljena po romanu "Gospodar prstenova", J. R. R. Tolkiena. "Družina prstenova", piše LA Times, potpuno je opravdala očekivanja. Podsjetimo se nekih zanimljivosti vezanih za snimanje najočekivanijeg filma godine. Sva tri filma snimljena su paralelno, tijekom 15 mjeseci, uz trošak od 300 milijuna dolara. U filmu se pojavilo 26 tisuća raznih statista i epizodista, a posebna peć, u kojoj su ispečeni prostetička pomagala, radila je sve te mjesece 24 sata na dan i izbacila, između ostalog, tisuću šesto pari stopala i ušiju što hobita, a što vilenjaka i raznih drugih spodoba iz Tolkienovog svijeta mašte.

XS
SM
MD
LG