Linkovi

Dva viša talibanska dužnosnika u američkom zarobljeništvu (20/12/01) - 2001-12-20


Dužnosnici Ministarstva obrane Sjedinjenih Država izjavili su da su dva viša talibanska dužnosnika u američkom zarobljeništvu. Prema televizijskoj mreži NBC, riječ je o šefu obavještajne službe i glavnom vojnom zapovjedniku. Američki dužnosnici ispituju ukupno 20 boraca iz redova talibana i al-Qaide koje su im nedavno predale antitalibanske snage u Afganistanu. Ministar obrane Donald Rumsfeld je izjavio da bi ova ispitivanja trebala donijeti pravo blago informacija koje će se iskoristiti u hvatanju Osame bin Ladena i uništavanje njegova al-Qaide. U međuvremenu, u oružanom obračunu pakistanskih vojnika i zarobljenih pripadnika al-Qaide poginulo je najmanje šest vojnika i sedam zarobljenika. Oko 20 zarobljenika je pobjeglo i za njima još uvijek tragaju lokalne vlasti u Pakistanu.

Očekuje se da će danas Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda odobriti formiranje međunardnih mirovnih snaga za Afganistan. Nacrt rezolucije daje mirovnjacima mandat od šest mjeseci i pravo na uporabu sile. Inicijalno, Britanija će zapovijedati mirovnom misijom, no britanski šef diplomacije Jack Straw izjavio je da će nakon tri mjeseca njegova zemlja predati zapovjedništvo nekoj drugoj - najvjerojatnije Sjedinjenim Državama. Očekuje se da će nekoliko stotina britanskih i francuskih postrojbi biti na ulicama Kabula do subote, kad će prisegu položiti nova privremena vlada. No dužnosnici su priopćili da ne očekuju da kompletan broj mirovnjaka bude na svom mjestu do sredine sljedećeg mjeseca. Prema istim izvorima, između tri i pet tisuća vojnika mirovnih snaga bit će stacionirano u Afganistanu.

Washington je predao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda dugačko izvješće o globalnoj borbi protiv terorizma. Američki veleposlanik pri svjetskoj organizaciji John Negroponte jučer je kao odgovor na rezoluciju vijeća od 28. rujna predao Vijeću izvješće. Njome se poziva svih 189 zemalja članica svjetske organizacije da do 27. prosinca izvijeste o poduzetim akcijama u sprečavanju financiranja, pomaganja i skrivanja terorista. Koraci koje je poduzela američka vlada označavaju 153 pojedinca, skupine i entiteta kao one koji podržavaju terorizam.

Glavni tajnik Ujdinjenih naroda Kofi Annan upozorio je da će biti potrebno mnogo toga učiniti i uspostaviti suradnju kako bi se osigurao uspjeh nove privremene afganistanske vlade. Obraćajući se novinarima glavni je tajnik rekao kako brine da sve afganistanske frakcije neće surađivati. Dodao je kako će biti ključna i suradnja utjecajnih afganistanskih susjeda, ukoliko se želi obaviti glatka tranzicija. Govoreći o spekulacijama da bi Sjedinjene Države uskoro mogle proširiti rat protiv terorizma na Irak, glavni je tajnik rekao da bi to bila pogreška, napomenuvši kako ne postoje dokazi da je ta zemlja bila umiješana u napade od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG