Linkovi

Zamrzavanje terorizma (21/12/01) - 2001-12-20


Rat protiv terorizma vodi se na više frontova. On se vodi na vojnom planu, tako što je koalicija koju predvode Sjedinjene Države uspjela onesposobiti talibansku i al-Qaidinu mrežu u Afganistanu. Rat se vodi i na financijskom planu. Američko ministarstvo financija u studenom je blokiralo sredstva šezdesetdva pojedinaca i organizacije koji su bili povezani s dvijema financijskim institucijama koje podržavaju terorizam – Al Taquom i Al-Barakaatom. Te su organizacije investirale, distribuirale i upravljale sredstvima koja su im povjeravali ulagači. Obje su se predstavljale kao firme koje funkcioniraju prema zakonu. I jedna i druga su, medjutim, od svake novčane transakcije odvajali dio koji je bio stavljan na raspolaganje terorističkoj mreži Osame bin-Ladena.

Početkom ovog mjeseca agenti američkih službi sigurnosti izvršili su raciju na poslovne prostorije Zaklade za pomoć i razvoj Sveta zemlja. Ta zaklada – sa sjedištem u teksaškom gradu Richardsonu – optužena je za pomaganje Hamasa, terorističke skupine odgovorne za mnoge samoubilačke bombaške napade u Izraelu.

Zamrznuta su i sredstva još dviju organizacije koje su se lažno prikazivale kao dobrotvorne zaklade. Jedna se zove Global Relief Fundation - Zaklada za globalnu pomoć – sa sjedištem u mjestu Bridgeview u Illinoisu. Druga je Benevolence International Foundation – Zaklada medjunarodnog dobročinstva – sa sjedištem u Newarku, u saveznoj državi New Jersey. Obje zaklade su optužene da su služile kao paravan za prelijevanje novčanih sredstava za podršku terorističkim aktivnostima.

Sjedinjene Države poduzimaju i druge mjere kako bi se zaustavila opasnost terorizma. Tu spada i donošenje novog zakona koji omogućuje deportiranje stranaca koji podupiru terorizam. Do sada su se na popisu našla imena 39 osoba.

Racije koje su u Sjedinjenim Državama izvšene u institucijama povezanim s terorizmom, odrazile su se i na inozemstvo. 15.prosinca bosanska je policija pretresla sarajevski ured Global Relief Foundation, kao i ured islamske dobrotvorne organizacije Talibah International. Na oba ova mjesta su ispitani uposlenici, te je zaplijenjena dokumentacija. Mirovne snage koje na Kosovu predvodi NATO-savez uhitile su tri osobe povezane sa zakladom Global Relief. Prema riječima predsjednika Busha, “zatvaranjem tih mreža, mi spriječavamo aktivnost ubojica.”

XS
SM
MD
LG