Linkovi

Tomčić: Sabor u ovoj godini obavio golem posao (20/12/01) - 2001-12-20


Ratificiranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji, proračun za 2002. godinu i reformski zakoni, prema ocjeni predsjednika Sabora Zlatka Tomčića najznačajniji su akti koje je Sabor u ovoj godini donio. Podvlačeći crtu pred ovogodišnji rad hrvatskog parlamenta Zlatko Tomčić je na današnjoj konferenciji za novinare rezimirao da je Sabor unatoč ne baš pozitivnoj javnoj percepciji ove godine obavio golem posao. Izglasao je 202 zakona od čega 71 u redovnoj, a čak 131 u hitnoj proceduri. Takvu uvjerljivu prevagu zakona donesenih po hitnoj proceduri predsjednik Sabora je ocjenio lošom parlamentarnom praksom jer to znači da se zakoni donose u žurbi što ne jamči njihovu kvalitetu te je obećao da će se zaloziti da su u iducoj godini takva praksa promjeni. Od 202 zakona 81 je donesen jednoglasno, a 121 vecinom glasova.

Predsjednik Hrvatskog sabora progovorio je i o bolnoj točki rada tog tijela, izostancima zastupnika s plenarnih sjednica. Od 93 dana koliko su trajale plenarne sjednice u ovoj godini samo jedanput svi su zastupnici bili prisutni u vijećnici i to 28. ožujka kad se glasalo o promjeni Ustava. Podaci o upisu u knjigu nazočnih govore da je sjednicama u prosjeku nazočilo solidnih 78 posto zastupnika od ukupno 151. Međutim, u saborskim je klupama, priznaje i sam Tomčić, zastupnika često bilo manje od onoga što je pokazivala saborska knjiga. Predsjednik Sabora je to ovako komentirao: “Isto tako mogu reći da nisam zadovoljan da jedan relativno mali broj zastupnika narušava ugled jednog znatno većeg broja krajnje odgovornih i angažiranih zastupnika.

Tomčić tvrdi da nije protivnik novčanog kažnjavanja neodgovornih zastupnika, ali ne vjeruje da će taj oblik discipliniranja biti i uveden. Iako je ustavnim promjenama Hrvatska uvela parlamentarni sustav Sabor je i dalje vrlo pasivan u zakonodavnoj inicijativi. Naime, u ovoj godini Vlada je predložila čak 187 zakona, a saborski zastupnici i Klubovi svega 15. Zamoljen da ocjeni funkcioniranje vladajuće koalicije u Saboru Tomčić je kazao da je petorka u početku imala stanovitih nesnalaženja, ali da dolazi bolje vrijeme jer nakon niza nepopularnih mjera koje je petorka u ovoj godini morala povući iduća bi godina trebala biti godina rasta i pozivitnih pomaka. Najveći posao koji dogodine stoji pred Saborom, ističe Tomčić, jest usklađivanje domaćih zakona s pravnim standardima Europske unije.

XS
SM
MD
LG