Linkovi

Prvih stotinu dana rata protiv terorizma (20/12/01) - 2001-12-20


Prošlo je stotinu dana otkako je predsjednik George Walker Bush, nakon terorističkih napada 11. rujna, proglasio rat protiv terorizma. Kako iz Bijele kuće javlja Scott Stearns, predsjednik Bush obilježio je ovaj dan objavljivanjem izvješća o napretku ostvarenom u borbi protiv terorista – kod kuće i u inozemstvu.

Administracija predsjednika Bush-a je uspjela izgraditi medjunarodnu koaliciju za borbu protiv terorizma kojoj nema presedana u povijesti. Također američka je vlada upozorila sve zemlje u svijetu da će bilo koja država koja bude pružala podršku teroristima, biti smatrana neprijateljskom.

U izvješću Bijele kuće iznose se pojedinosti o napretku vojne kampanje u Afganistanu, te američkoj pomoći nrodu Afganistana, da ostavi po strani etničke i političke razlike i formira novu, prijelaznu vladu. U izvješću se također govori o predsjednikovim odlukama u vezi zamrzavanja financijskih sredstava terorista te sprečavanju budućih napada - jačanjem sigurnosti u zračnom prometu te pružanjem bolje zaštite američkoj poštanskoj službi.

U izvješću o prvih stotinu dana rata protiv terorizma govori se i o američkoj humanitarnoj pomoći Afganistanu te koracima koje je predsjednik poduzeo kako bi zaštitio muslimane u Americi od osvetničkih napada. U proteklih stotinu dana, kaže se u izvješću, prikupljeno je i više od milijardu dolara za pomoć žrtvama terorističkih napada od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG