Linkovi

Bin Ladenovi iskazi mržnje (20/12/01) - 2001-12-20


Nedavno otkrivena video snimka Osame Bin Ladena na kojoj se on hvali terorističkim napadima na Sjedinjene Države, 11. rujna, zastrašujuća je slika zla.

Snimka ne ostavlja ni tračka sumnje da je Bin Laden organizirao napade na Svjetski trgovinski centar i na Pentagon. Isto tako, ona ne ostavlja ni tračka sumnje da Bin Laden uopće ne cijeni ljudske živote, čak niti one svojih vlastitih pristaša.

Kako se vidi na snimci, Bin Laden se zlurado raduje pogibiji tisuća nevinih ljudi u Svjetskom trgovinskom centru. "Unaprijed smo izračunali broj žrtava neprijatelja, koje će poginuti, na temelju položaja nebodera," kaže Bin Laden, i dodaje: "Proračunali smo da će biti udarena tri ili četiri kata. Ja sam bio najveći optimist od svih. Zahvaljujući mom iskustvu na tom polju, smatrao sam da će plamen avionskog goriva rastopiti čelične nosače zgrade, te da će se urušiti pogođeni katovi i svi katovi iznad njih. Nadali smo se samo tome."

Te su riječi šokirale i zgrozile civilizirani svijet. Princ Bandar bin Sultan bin Abdulaziz, veleposlanik Saudijske Arabije u Sjedinjenim Državama, izrekao je mišljenje mnogih kada je rekao da snimka "pokazuje okrutno i neljudsko lice smrtonosnog zločinca, koji nema poštovanja za svetost ljudskog života, ni za načela svoje islamske vjere."

Sljedbenici Bin Ladenove Al-Qaide možda će razmisliti o podršci ovom terorističkom čelniku kada čuju, na snimci, kako se Bin Laden smije da mnogi od onih koji su oteli četiri putnička zrakoplova, 11. rujna, nisu unaprijed znali da idu u smrt. "Oni nisu ništa znali o operaciji," kaže Bin Laden, "niti jedno slovo. No, bili su uvježbani, a mi im nismo otkrili operaciju dok nisu bili tamo, točno prije ukrcavanja u avione." Očito, Bin Laden je zavarao i svoje vlastite sljedbenike iz Al-Qaide, namamivši ih slatkorječivim obećanjima o "mučeništvu". I, pritom, on je i uživao.

Bin Laden je potvrdio svoju krivnju bez i najmanjeg tračka sumnje. Nikoga ne bi trebala zavarati laž, koja se ponegdje čuje, da je snimka falsificirana. Kao što je rekao predsjednik George W. Bush, "Nečuveno je da itko može smatrati da je snimka falsifikat. To je samo loš izgovor kako bi se osigurala slabašna podrška jednom nevjerojatno opakom čovjeku."

XS
SM
MD
LG