Linkovi

Hvatanje mule Omara nije prioritet (19/2/01) - 2001-12-19


Afganistanski obavještajni dužnosnik Haji Gulani je izjavio kako zna gdje se nalazi talibanski čelnik mula Muhamed Omar, no isti dužnosnik dodaje kako hvatanje mule Omara nije prioritet. Gospodin Gulani je rekao kako su njegovi informatri uspjeli pratiti kretanje mule Omara do oblasti Baghran na jugu Afganistana. No napomenuo je da su dužnosnici u Kandaharu sad usredotočeni na obnovu njihova ratom razorena grada. Mreža kablovkse televizije CNN navodi riječi gospodina Gulanija u kojima se kaže kako on svoje obavještajne podatke dijeli s američkim snagama, koje tragaju i za mula Omarom i za Osamom bin Ladenom. Američki dužnosnici se nadaju da će prikupiti nove informacije od 15 talibanskih ratnih zarobljenika koji su jučer stigli u američki pritvorni centar u Kandaharu.

Britanska vlada je priopćila da će, kako se planira, 200 pripadnika njezinih mirovnih snaga biti na ulicama Kabula do subote - dana kad nova privremena vlada preuzima vlast. Britanska glasnogovornica izjavila je za Glas Amerike da će se 100 marinaca s britanskog vojnog broda Fearless, koji se nalazi u Indijskom oceanu, pridružiti britanskim postrojbama koje se već nalaze u Afganistanu i da će od njih biti sastavljene prve mirovne snage. Britanija će naposljetku predvoditi i do 5 tisuća pripadnika međunarodnih mirovnih snaga iz najmanje osam zemalja.

Novi privremeni premijer Afganistana Hamid Karzai dobio je jučer simbolični, ali vrlo važni poklon od prognanog kralja te zemlje - primjerak svete muslimanske knjige Kurana... Bivši kralj Mohamed Zahir Shah dao je svoj osobni primjerak te knjige gospodinu Karzaiju tijekom susreta u Rimu... Privremeni premijer je izjavio kako mu ovaj poklon daje ogromnu nadu jer se vraća u Afganistan s kraljevim blagoslovom... I kralj i gospodin Karzai su Paštuni, pripadnici najveće etničke skupine u zemlji, a podrška bivšeg kralja smatra se vitalnom za uspjeh novog afganistanskog čelnika.

U jučerašnjem svjedočenju pred Senatom Sjedinjenih Država, pomoćnik direktora Središnjeg istražnog ureda FBI-ja za borbu protiv terorizma J. T. Caruso izjavio je da ometanje terorističke mreže al-Qaide, pa čak i uhićenje ili ubojstvo Osame bin Ladena, neće biti dovoljno. Naglasio je da ova teroristička mreža mora u potpunosti biti uništena i iskorijenjena. Gospodin Caruso je napomenuo da ćelije članova al-Qaide još uvijek postoje širom svijeta, unatoč porazu ove organizacije u Afganistanu.

Ujedinjeni narodi su osnovali fond za pomoć novoj afganistanskoj vladi i traže 20 milijuna dolara kako bi se pokrili početni troškovi. Dužnosnici svjetske organizacije kažu da traže od zemalja donatora, nevladinih organizacija, zaklada i privatnog sektora da pomognu privremenoj vladi da započne s radom.

XS
SM
MD
LG