Linkovi

Zgrada veleposlanstva SAD u Kabulu kao vremenska kapsula (19/12/01) - 2001-12-19


Prema izvješćima iz Kabula, novootvorena zgrada američkog veleposlanstva u Afganistanu nalikuje nekoj vremenskoj kapsuli iz prošlosti - kao da je vrijeme stalo u siječnju 1989. godine kad su je napustili američki diplomati. Novinari koji su je posjetili kažu da su unutra pronašli u frižideru voćne sokove, napola popušene cigare, pepeljare i novine koje je netko čitao kad je cijela zgrada naglo bila evakuirana.

Fotografije nekoliko bivših američkih predsjednika ukrašavaju zidove, a posljenja je ona Georgea Busha starijega, koji je preuzeo dužnost samo 11 dana prije evakuacije ovog veleposlanstva. Sjedinjene Države su zatvorile veleposlanstvo kad su Sovjetske snage napuštale Afganistan, bojeći se da će vakum vlasti predstavljati opasnost.

U ponedjeljak su američki marinci podili zastavu Sjedinjenih Država na zgradi veleposlanstva prvi put u gotovo 13 godina. Zgrada sad služi kao američki ured za vezu u Afganistanu. A taj će ured biti podignut na razinu veleposlanstva kad Sjedinjene Države priznaju novu privremenu afganistansku vladu.

XS
SM
MD
LG