Linkovi

Rumsfeld: Terorizam - velika prijetnja i realna opasnost (18/12/01) - 2001-12-18


Terorizam je velika prijetnja i realna opasnost demokratskom svijetu, poručio je na kraju redovnog sastanka NATO-vih ministara obrane Donald Rumsfeld.

Ministri obrane država NATO saveza iza zatvorenih vrata dogovarali su se o elementima antiterorističke borbe i raspravljali o spektru novih prijetnji svijetu, ali su javnosti ipak podastrijeti elementi diskusije, pogotovo kroz objavljni dio izlaganja američkog ministra Donalda Rumsfelda.

NATO će se morati brzo preorijentirati na nove zadatke u antiterorističkoj borbi, na "asimetričan odgovor", kako se običava kazati, a europske zemlje, lišene iluzije da je sa završetkom hladnog rata došlo razdoblje stabilnosti, suočiti s novim ulaganjima u obranu, razvojem novih vidova obrane i sve naglašenijom, prijeko potrebnom suradnjom naročito u razmjeni obavještajnih informacija.

Ovo bi bio rezime diskusija i ne baš optimistička poruka sa zadnjeg velikog NATO-vog sastanka uoči blagdana. "Moramo se suočiti s realnošću da su napadi 11. rujna, ma koliko stravični bili, možda tek uvertira u ono što će doći" - mračno je prognozirao ministar upozoravajući da se New York mogao desiti bilo gdje na svijetu, u Londonu, Parizu ili Berlinu, da je napad mogao biti izvršen biološkim, nuklearnim ili kemijskim oružjem, kompjutorima ili krstarećim raketama i da bin ladenova al Qaeda nije jedina teroristička skupina, niti Afganistan jedini koji je sklanjalo teroriste."

Na novinarsko pitanje je li Sjedinjenim Državama za akciju van Afganistana potrebna nova rezolucija Vijeća sigurnosti ministar Rumsfeld je odgovorio negativno: "nije potrebna nova autorizacija jer svaka zemlja ima pravo na samoobranu". Ministar Rumsfeld je imenovao Somaliju, Jemen i Sudan zemljama koje su ili pružale ili još uvijek daju utočište elementima al Qaedine mreže. Suočenom s prijetnjom, svijetu je nužno "kritično ulaganje" u sigurnost, demokracije više ne mogu sebi priuštiti rezanje proračuna za obranu, poručio je ministar Rumsfeld. Ministarski je skup istaknuo potrebu da do kraja iduće godine dođe do osjetnog smanjenja broja mirovnih trupa u Bosni i Hercegovini. Lada

XS
SM
MD
LG