Linkovi

Mirovnjaci potrebniji u Afganistanu nego u Bosni i Hercegovini (18/12/01) - 2001-12-18


Na redovnom skupu ministara obrane 19 članica NATO saveza, osim glavne teme, terorizma, načeto je i pitanje budućnosti mirovnih misija na Balkanu. Iz glavnog sjedišta NATO-saveza u Bruxellesu javila nam se Lada Stipić-Niseteo.

Borba s terorizmom glavna je tema redovnog skupa ministara obrane članica NATO saveza. Susret se tradicionalno održava u prosincu u Bruxellesu, zadnji je ministarski skup u godini i smatra se mjestom razmjene stavova i informacija. "Tek smo počeli razmatrati daljnje prilagođavanje NATO saveza novim sigurnosnim izazovima, čemu moramo prilagoditi naše koncepte, naše odnose i posebno naše obrambene sposobnosti. Danas smo se našli da otpočnemo taj posao" - izjavio je NATO-v glavni tajnik Lord Robertson.

Iako je NATO savez kao organizacija isključen iz matice sadašnje faze antiterorističke borbe, njegova će uloga u dolazećim godinama biti sve značajnija, prognoziraju ministri. Glavnu je riječ na skupu prema očekivanjima vodio američki ministar obrane Donald Rumsfeld obrazlažući saveznicima stavove i namjere Washingtona u idućim akcijama u suprotstavljanju tereorizmu.

U kontekstu stvaranja nove sigurnosne slike svijeta, NATO nije zaobišao budućnost mirovnih misija na Balkanu. Izvjesno je da će s novom godinom otpočeti planiranje velike promjene misije u Bosni i Hercegovini i - prema najavi ministra Rumsfelda - moguće je da se broj ljudstva u SFOR-u smanji za trećinu do polovicu, od sadašnjih 18 tisuća vojnika.

Nova krizna žarišta traže vojnike i oni su u, primjerice, Afganistanu potrebniji nego danas u Bosni, usprkos činjenici da je baš uspješnom akcijom SFOR-a presječna bin Ladenova teroristička mreža u BiH.

Nova sigurnosna situacija zahtijevat će nove vrste snaga, klasične vojne zamjenjivati će policija, Ameirkanci će i dalje ostati u SFOR-u ali u simboličnom broju kako bi izvršili obećanje po kome su saveznici skupa ušli i zajedno će izaći iz zone SFOR-ovog djelovanja.

Ozbiljno se razmatra i ideja o objedinjavanju zapovjedništava tri balkanske misije - bosanske, kosovske i makedonske - te spajanju dijela snaga kako bi s manjim brojem raspoloživih ljudi trupe zadržale jednaku efikasnost. O redukciji KFOR-ove misije na Kosovu još nije bilo riječi.

XS
SM
MD
LG