Linkovi

Osvrt na 2001.: Bush - Putin (18/12/01) - 2001-12-18


Prije nekoliko dana, predsjednik Bush je objavio da se Sjedinjene Države povlače iz Sporazuma o anti-balističkim projektilima – sporazuma koji su Washington i Moskva potpisali u vrijeme Hladnog rata. Raskid ugovora nije predstavljao nikakvo iznenadjenje. Ono što je, medjutim, izazvalo pažnju medija bio je način na koji je ruski predsjednik Vladimir Putin odgovorio: izrazio je žaljenje, ali bez oštrih prijekora. Kako iz Bijele kuće izvješćuje Paula Wolfson, to je reagiranje bilo izraziti primjer promjena u odnosnima izmedju Washingtona i Moskve.

U proteklih godinu dana veliku je pažnju privlačio razvoj odnosa izmedju dvojice predsjednika i njihovih zemalja. Predsjednik je Bush od samog početka uporno tvrdio da Sjedinjene Države moraju razvijati sustav protu-raketne obrane. Prepreka gradnji takvog protu-raketnog štita bio je Sporazum o anti-balističkim projektilima iz 1972. godine – sporazum koji je predsjednik nazvao ostatkom prošlosti. "Potrebni su nam novi pristupi pitanju odvraćanja neprijatelja i to istovremenim oslanjanjem na ofenzivne i defanzivne snage.”

Naglasak na pozitivnim aspektima odnosa Washington-Moskva

Na privatnim sastancima i u javnim nastupima, ruski su se dužnosnici najoštrije usprotivili raskidanju Sporazuma o anti-balističkim projektilima, nazivajući ga temeljem kontrole naoružanja. Oni su upozoravali da bi raskid ugovora doveo do poremećaja u ravnoteži snaga.

Dvojica su predsjednika o tom problemu, ove godine, razgovarala na sastancima u Sloveniji, Italiji, Kini i Sjedinjenim Državama. U medjuvremenu, njihovi najbliži suradnici su tragali za kompromisnim rješenjem koje bi omogućilo testiranje sustava protu-raketne obrane usporedo s nastavljanjem pregovora o tom problemu.

Na koncu se pokazalo da je razlika u stajalištima dviju strana prevelika, te je predsjednik Bush 13. prosinca službeno izvjestio Moskvu o svojoj odluci. "Danas sam službeno izvjestio Rusiju – sukladno odredbama sporazuma – da se Sjedinjene Države povlače iz ovog, gotovo 30 godina starog sporazuma. Zaključio sam da Sporazum o anti-balističkim projektilima predstavlja prepreku nastojanjima naše vlade da razvije sustave koji će zaštititi naš narod od budućih raketnih napada koje bi izvršile terorističke ili otpadničke zemlje.”

Prije godinu, dvije ove bi riječi najvjerojatnije izazvale duboki raskol u odnosima Moskve i Washingtona. Umjesto toga, predsjednici Bush i Putin su se usredotočili na pozitivne aspekte američko-ruskih odnosa. Obojica su zadržala svoja stajališta glede sporazuma iz 1972. godine, ali su naglasili da u 21. stoljeću razlike u stajalištima glede kontrole naoružanja ne smiju onemogućavati napredak na drugim poljima.

Savjetnica predsjednika Busha za pitanja državne sigurnosti, Condoleezza Rice, ocijenila je da su se odnosi medju negdašnjim neprijateljima transformirali u 2001. godini.

11. rujna - početak transformacije američko-ruskih odnosa

Prema tvrdnjama većine analitičara, u pitanju je odnos izmedju dvojice pragmatičnih državnika koji vjeruju da mogu suradjivati i nadići medjusobni antagonizam iz vremena Hladnog rata. Predstavnici Bijele kuće kažu da su promjene bile primjetne tijekom susreta Bush-Putin u lipnju i srpnju, a posebno su došle do izražaja nakon 11. rujna.

Na dan terorističkih napada na Sjedinjene Države, gospodin je Putin napravio veliki korak: kad su nakon napada američke snage stavljene u stanje pune pripravnosti, gospodin je Putin izvjestio predsjednika Busha da ruska vojska neće reagirati stavljanjem svojih snaga u stanje borbene gotovosti.

Saveznici u Borbi protiv terorizma

George Bush i Vladimir Putin postali su saveznici u borbi protiv terorizma. Do koje mjere su odnosi dvojice predsjednika postali bliski, najbolje se moglo vidjeti prilikom posjeta gospodina Putina Sjedinjenim Državama prije dva mjeseca. Tijekom borakva dvojice državnika u obiteljskoj kući gospodina Busha u Texasu, američki je predsjednik je usporedio odnose izmedju dvije zemlje s odnosima izmedju dvojice prijatelja – prijatelji se ponekad svadjaju, ali oni i dalje vole jedan drugoga. A predsjednik Putin nastavio je u sličnom tonu. On je izjavio da Rusija i Sjedinjene Države sada grade odnos koji će moći nadići čak i najsojetljivija pitanja sigurnosti.

Kao znak da se vremena mijenjaju, Washington i Moskva obećali su provesti veliko smanjenje ofenzivnog nuklearnog naoružanja, unatoč tome što je predsjendik Bush objavio povlačenje iz Sporazuma o anti-balističkim projektilima. Dvojica se predsjnedika nadaju da će tijekom posjeta gospodina Busha Moskvi, 20002’e godine, moći i potpisati takav sporazum.

XS
SM
MD
LG