Linkovi

Što sada? - američki tisak o situaciji u Afganistanu (18/12/01) - 2001-12-18


I što sada? – pita se uvodničar dnevnika Washington Post. Pitanje se naravno odnosi na situaciju u Afganistanu. Zemlja je oslobođena od talibana, uz manje žrtava nego što je to bilo tko prije dva mjeseca očekivao. Međutim, vodstvo talibana i al-Qaide nije niti zarobljeno, a niti likvidirano. Ova činjenica, primjećuju uvodničari dva najutjecajnija američka dnevnika, pokazuje da je kraj kampanje protiv globalnog terorizma još uvijek daleko.

Washington Post: Važnost oprezne diplomacije

Rat protiv terorizma morat će se nastaviti na nekonvencionalan, mnogo složeniji način, smatra uvodničar Washington Posta. Jer, “sve dok je vodstvo bin ladenove al-Qaide na slobodi, ono će moći organizirati i zapovjediti nove terorističke napade na Sjedinjene Države. Sve dok je vodstvo talibana na slobodi, američko upozorenje da će svi koji pomažu teroristima biti kažnjeni – zvuči šuplje.

Ministar obrane Donald Rumsfeld imao je pravo kada je rekao da američke operacije u Afganistanu nisu niti blizu kraja. Uz vojne akcije – primjećuje uvodničar washingtonskog dnevnika, potrebna je i “oprezna diplomacija.” Od novih afganistanskih vlasti treba tražiti da uhvate talibanskog čelnika mulu Omara ili pak da dopuste američkim snagama da to učine. To se treba tražiti čak i ako bi američka potjera za mulom Omarom, možda, otežala rad međunarodnoj mirovnoj misiji, koja uskoro dolazi u Afganistan – smatra uvodničar Washington Posta. Od Pakistana se treba tražiti da pohvata sve talibanske i al-Qaidine članove, koji su pobjegli u tu zemlju. “Sljedećih nekoliko tjedana bit će odlučno. Obnova al-Qaide ne smije se dopustiti, pa makar se pri tome povrijedili osjećaji nekih saveznika” – upozorava uvodničar Washington Posta.

New York Times: Dug i težak rat

“Sudbina Osame bin Ladena vjerojatno će još neko vrijeme biti nepoznata” – piše u uvodniku New York Timesa. Neizvjesnost u vezi s tim za Amerikance je posebno frustrirajuća – prošlo je naime tek nekoliko dana od objavljivanja video-snimke u kojoj bin Laden izražava zadovoljstvo uspjehom samoubilačkih napada od 11. rujna. No, uvodničar prestižnog newyorškog dnevnika podsjeća na izjavu predsjednika Georgea Busha prema kojoj će “rat protiv terorizma biti težak i dug.”

Početak je dobar: teroristička mreža Osame bin Ladena je doživjela težak udarac, vođe su joj u bijegu, financiranje prekinuto, mnogi članovi u inozemstvu pohapšeni. “Nije jasno što slijedi nakon Afganistana. Govori se o akcijama protiv terorista u Somaliji, Indoneziji i na Filipinima, u Washingtonu se mnogo priča o zbacivanju Saddama Huseina” – piše uvodničar New York Timesa. Sve te opcije – upozorava on – treba dobro promisliti, kao i povesti nacionalnu debatu o ciljevima daljnje anti-terorističke kampanje. “U Afganistanu nas čeka još mnogo posla, i vojnog i političkog. A lov za Osamom bin Ladenom mora se nastaviti. Ta faza rata još uvijek nije jasno razriješena” – zaključuje uvodničar New York Timesa.

XS
SM
MD
LG