Linkovi

Američka djeca pomažu Afganistancima (18/12/01) - 2001-12-18


Sjedinjene Države predvode svijet u pružanju pomoći afganistanskom narodu. Od 1979. godine Amerika je uputila narodu Afganistana humanitarnu pomoć u vrijednosti od preko milijardu dolara. Sada i američka djeca pokazuju svoju brigu za vršnjake u Afganistanu.

Više od 10 milijuna afganistanske djece pati od posljedica ratova koji su trajali više od 20 godina, ali i potresa i suša, te 5 godina duge tlačiteljske vlasti talibana. Mnogi od njih žive u izbjegličkim logorima u kojima nema dovoljno hrane, vode i toplih šatora, niti prave zaštite od dolazeće zime. Svako treće afganistansko dijete je siroče. Gotovo svako drugo dijete pati od neuhranjenosti. Svako četvrto dijete umire prije nego doživi petu godinu.

Uključujući se u medjunarodnu mrežu Crvenog križa, Crvenog polumjeseca i drugih humanitarnih agencija, djeca u Sjedinjenim Državama ulažu u “Američki fond za afganistansku djecu”. U okviru tih aktivnosti, djeca su organizirala dobrotvornu prodaju kolača, te su i izravno skupljala donacije. Do sada je u toj humanitarnoj akciji prikupljeno više od pola milijuna dolara. Prva pošiljka pomoći odaslata je iz Sjedinjenih Država 9.prosinca. U pošiljci se nalazi 1500 zimskih šatora, više od 1600 toplih jakni, 10 tisuća poklon-paketa u koje su stavljene kape, čarape, školski pribori, četke za zume, češljevi, slatkiši i igračke. Sve to namijenjeno je djeci Afganistana.

Predsjednik George Walker Bush posjetio je u saveznoj državi Maryland skladišta u kojima se pakiraju te humanitarne pošiljke. Tom prilikom je rekao da je u pitanju “prva pošiljka koja odražava dobre namjere američke djece. To takodjer predstavlja našu nadu i želju da se popravi vrlo teško stanje u kojem žive afganistanska djeca.” Uz pomoć djeci u Afganistanu - pokrivači, šatori i druga roba šalju se i afganistanskoj djeci u izbjegličkim logorima u susjednom Pakistanu i Turkmenistanu.

Jedno je američko dijete uputilo organizatorima kampanje pismo namijenjeno dječacima i djevojčicama koji su izloženi stradanjima u Afghanistanu. U pismu stoji: “Draga afganistanska djeco. Bog vas blagoslovio. Ljudi vam žele pružiti bolji život. Sva bi djeca trebala uživati u ljubavi i poštovanju. Nadam se da će vam ovo bar malo pomoći.”

XS
SM
MD
LG