Linkovi

Bin Ladenova krivnja je jasna (19/12/01) - 2001-12-18


"Unaprijed smo izračunali broj neprijateljskih žrtava, na temelju položaja nebodera," - to je komentar Osame bin Ladena na rušenje nebodera Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, nakon terorističkih napada izvedenih 11. rujna. Dostignuće kojim se hvalio svojim prijateljima -teroristima i ulizicama -, ubojstvo je nekoliko tisuća muškaraca, žena i djece. Za sve one koji su vidjeli vrpcu, koju je snimio jedan od njegovih suradnika, jasna je bin Ladenova ključna uloga u planiranju, a očita je i njegova radost zbog uništavanja i smrti. Nema sumnje o tome da je riječ o izvornoj snimki, koja potvrđuje bin Ladenovu krivnju.

Sheikh Abdullah bin Zaid al-Nahayan, ministar informiranja Ujedinjenih arapskih emirata, rekao je "ja nimalo ne sumnjam da je bin Laden stajao iza ovih operacija."

Saudijski veleposlanik u Sjedinjenim državama, princ Bandar bin Sultan bin Abdulaziz je istaknuo da "vrpca pokazuje svu okrutnoast i neljudsko lice ubojica koji nemaju poštovanja za ljudski život ili za načela islamske vjere." Njemački kancelar Gerhard Schroeder je rekao, "snimka je autentična i dokazuje da su bin Laden i njegova banda terorista bili iza rujanskih napada." Ministar u japanskoj vladi Yasuo Fukida izjavio je na novinskoj konferenciji da njegova vlada "vjeruje da ta snimka osigurava dokaze o bin Ladenovoj umiješanosti u napadima."

Muslimani smatraju zločinom to što bin Laden na prljav način nastoji povezati islamsku vjeru sa svojim terorističkim zločinima. Kao što je jedna islamska organizacija priopćila, "snimak je bio osobito uznemiravajući iz nekoliko razloga: Bin Laden se, kako se čini, naslađivao smrću i uništavanjem u Washingtonu i New Yorku; on je lažno prikazao da Islam opravdava ponašanje otmičara, te je izdao upravo bolesno priopćenje u kojem se kaže da su napadi jako koristili islamu".

Ima ljudi koji žele opravdati bin Ladena. Oni izražavaju sumnje u autentičnost video-vrpce i bin Ladenovu sukrivnju u masovnim ubojstvima od 11. rujna. Oni koji to tvrde nalik su onima koji vjeruju da je spuštanje na Mjesec bilo lažno ili onima koji još uvijek vjeruju da je Elvis Presley živ! Većina takvih osoba, najvjerojatnije, nikada neće promijeniti svoje mišljenje bez obzira kakvi im se dokazi predoče. Kao što je to rekao predsjednik George W. Bush, "oni koji prigovaraju da je riječ o lažnoj video snimci žele sve najbolje jednom zlom čovjeku".

Ali, za svakoga tko ima hrabrosti i poštenja prihvatiti ponuđeni dokaz, presuda je jasna: bin Laden je kriv!

XS
SM
MD
LG