Linkovi

Rumsfeld: O tome kada su ratni ciljevi ostvareni odlučuje predsjednik (17/12/01) - 2001-12-17


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld osporio je izjavu državnog tajnika Colina Powella prema kojoj je al-Qaidina teroristička mreža u Afganistanu potpuno uništena. Obračajući se novinarima, gospodin je Rumsfeld rekao – citiramo – "prvo pravilo ratovanja je da predsjednik odlučuje o tome kada su ratni ciljevi ostvareni."

Državni tajnik Colin Powell je u jučerašnjem televizijskom intervjuu ocijenio da je al-Qaidina teroristička mreža u Afganistanu uništena i da ta zemlja više nije sigurno utočište za teroriste.

Gospodin Rumsfeld je zanijekao tvrdnje o njegovom neslaganju s gospodinom Powellom, te je dodao da državni tajnik dobro zna da je odredjeni broj al-Qaidinih boraca i dalje na slobodi u Afganistanu. Američki ministar obrane je takodjer rekao da se u toj zemlji i dalje nalazi veliki broj naoružanih pripadnika talibana, te će trebati dosta vremena i napora da ih se pronadje. Pri njihovom zarobljavanju, bit će ljudskih žrtava – dodao je ministar Rumsfeld.

Mula Omar još u Afganistanu?

Šef službe sigurnosti u afganistanskom gradu Kandaharu, Haji Gulalai, izjavio je da se talibanski čelnik mula Mohammed Omar vjerojatno skriva u planinama u području mjesta Baghran, u pokrajini Helmand. Haji Gulalai je rekao da se mula Omar, u pratnji nekoliko stotina boraca, povukao u planine iz svog ranijeg uporišta u Kandaharu.

Prema nekim izvješćima, paštunske se snage pripremaju na ofenzivu u području u kojem se sada skriva talibanski čelnik. U medjuvremenu, u istočnom Afganistanu, snage tamošnjih plemena su pred strane izvjestitelje izveli 19 zarobljenih pripadnika terorističke organizacije al-Qaida, proglašavajući pobjedu nad pripadnicima bin Ladenove al-Qaide.

SAD drže pet zarobljenika

Oružane snage Sjedinjenih Država u ovom trenutku imaju pet zarobljenika iz operacija u Afganistanu. Ratni zarobljenici nalaze se na američkom nosaču helikoptera USS Pelelieu, koji je u Indijskom oceanu – priopćio je na tiskovnoj konferenciji kontra-admiral John Stufflebeam. On je rekao da je medju petoricom zarobljenika i 20-godišnji Amerikanac John Walker, koji je zarobljen prošlog mjeseca boreći se na strani talibana.

U medjuvremenu, australska vlada je priopćila da je američkim snagama izručen i australski državljanin – 26-godišnji David Hicks – koji se borio na strani talibana. Australske vlasti tvrde da je David Hicks prošao intenzivnu vojnu obuku u centrima bin Ladenove al-Qaide u Afganistanu.

Otac zarobljenog Australca je izjavio da je njegov sin prešao na islam i zamijenio ime, te se sada zove Mohammed Dawood. Prije prošlogodišnjeg dolaska u Afganoistan, David Hicks je sredinom 1999. Godine otputovao u Europu kako bi se priključio Oslobodilačkoj vojsci Kosova. On je takodjer išao i u Pakistan, gdje je vrijeme provodio s pripadnicima militantne skupine Lashkar-e-Toiba.

XS
SM
MD
LG