Linkovi

Kraljevstvo Amtgard u Zapadnoj Virginiji (17/12/01) - 2001-12-17


Tko od nas nije kao dijete poželio biti neki lik iz bajke – princeza, čarobnjak ili vitez? Ova želja, koja je prisutna među svima nama, možda objašnjava široku popularnost igara s temama iz bajki. Od ljetnih Renesansnih sajmova do igara tipa Dungeons and Dragons, sve ukazuje na jačanje fascinacije srednjovjekovnim fantazijama.

Jedna od najpopularnijih igara je Amtgard, koja je dobila naslov po nordijskoj riječi za stanje u kojem su junaci više od ljudi, ali manje od bogova. Danas kraljevstva Amtgarda postoje u 42 zemlje svijeta, od Hrvatske i Njemačke, do Brazila i Japana. Jedno takvo kraljevstvo u saveznoj državi West Virginiji posjetila je Erica Celeste.

Jednom davno u začaranoj pokrajini Draken Wulfs Meyre živio je čarobnjak po imenu Lord Nova. On je bio isjelitelj, koji je često vraćao u život prijatelje poginule na bojnom polju ili bi ih pratio u njihovim pohodima. Nažalost, pokrajina Draken Wulfs Meyre je začarana i oživljava samo nedjeljom, tijekom igre Amtgard. U ostalim danima tjedna, poznata je kao Charleston u West Virginiji, a veliki čarobnjak pretvara se u studenta informatike Davida Newmana. "Amtgard se zasniva na srednjovjekovnoj fantaziji. Nemamo samo vitezove, već i čarobnjake i mudrace i niz drugih uloga, koje učesnici igraju. Svaka osoba može razviti vlastitu povijest."

Kada igrači kreiraju lik koji će glumiti, uključujući njegovu povijest, obitelj i posebne moći, moraju izraditi odgovarajuću odjeću. Među građanima Draken Wulfs Meyrea ima kako tinejdžera, tako i osoba srednje i starije dobi. Svakoga tjedna, obični Amerikanci iz svih slojeva pretvaraju se u niz različitih likova, uključujući mudraca koji može komunicirati s mrtvima, ubojicu koji može nestati kada želi i barbara kojega nitko ne može uhvatiti. Pripadnik Nacionalne garde Jimmy Ritchie svakog se vikenda pretvara u Modrida Fireskina, šerifa i vođu grupe. "Umoran sam, ali čim dođe ponedjeljak, jedva čekam nedjelju da se vratim ovamo. Kao da ulazim u neki novi svijet, koji me potpuno apsorbira. To je idealni bijeg od svakodnevice."

Svake nedjelje prijepodne, Draken Wulfs Meyre oživljava. Iza igrača u šarenim odorama, koji se okupljaju u parku, paviljon se pretvara u veliki dvorac, a tratina – u bojno polje. Lako je zamisliti da je zvuk zrakoplova koji uzlijeću s obližnjeg aerodroma zapravo rika bijesnog zmaja. Od 13 poslije podne do sumraka, igrači sudjeluju u nizu scenarija. Nekada idu na pohod kroz šumu, ili organiziraju gozbu. Ponekada održavaju turnire, na kojima im protivnici mogu biti Baruni iz Crnih brda ili Zmajevi iz pokrajine vodopada – dvije druge skupine Amtgarda iz West Virginije. No, najčešće se bore jedni protiv drugih, koristeći najrazličitije naoružanje, od bodeža do sablji i čak lukova i strijela. Šerif Fireskin kaže da se bitke vode s mnogo entuzijazma, čak i ako oružje nije pravo: "Sablje obično imaju jezgro od grafitnih palica za golf. Ne možemo koristiti metal, ali oružje ipak mora moći podnijeti udarce. Grafitnu jezgru stoga oblažemo različitim spužvastim materijalima."

Naravno, svaku izmišljenu ranu može izliječiti Lord Nova… no čarobnjakov alter ego David Newman kaže da je ipak bolje da sve igre budu sigurne i da ozlijeđenih ne bude. A da bi se to postiglo, na svakom bojnom polju mora biti prisutan sudac, osoba koja je prošla test o pravilima igre. U interesu sigurnosti, i realizma, iskusniji igrači na sastancima srijedom uvečer obučavaju pridošlice borbi. Dok se većina žena koje sudjeluju u igri, koncentrira na aspekte kao što su gozbe i pohodi, Allison Wise uživa u borbama. Ova sitna terapeutkinja svakoga se vikenda pretvara u barbarsku ratnicu poznatu kao Astrid Thornhollow.

Astrid Thornhollow postoji samo u pokrajini Draken Wulfs Meyre, ali njena sve veća snaga očituje se ne samo vikendom, već i drugim danima u tjednu. Allison Wise kaže da je, otkako je počela igrati Amtgard, postala daleko samopouzdanija. "Nikada nisam mislila da ću biti u stanju braniti samu sebe. Sada koristim dvije kratke sablje. Čim mi netko stane na put, uzimam sabljeu ruke. To je odlična vježba za snagu. Koristite svaki dio svog tijela. Isto tako, jača mi i samopouzdanje."

Baš kao što Amtgard pomaže svojim igračima da se razvijaju, tako se i sam svijet fantazija razvija. Draken Wulfs Meyre izvest će svoju igru za javnost povodom premijere ekranizacije “Gospodara prstenova”. Kasnije članovi ove skupine namjeravaju prikupljati igračke, koje će na Božić biti uručene siromapšpnoj djeci. Građani Draken Wulfs Meyrea nadaju se da će njihove incijative pokazati drugima da snovi mogu postati stvarnost. (IK)

XS
SM
MD
LG