Linkovi

Izazov za arhitekte - kako postići sigurnost i zadržati osjećaj otvorenosti? (17/12/01) - 2001-12-17


Teroristički napadi 11. rujna na New York i Washington stvorili su naoko nemoguć izazov za američke arhitekte – projektiranje sigurnih objekata koji će i dalje, u duhu tradicionalne američke arhitekture, reflektirati osjećaj otvorenosti.

Teroristički napadi na Sjedinjene Države promijenili su način funkcioniranja američkih gradova. U New Yorku, turisti sada stoje u tišini na mjestu gdje su nekada stajali neboderi Svjetskog trgovinskog centra umjesto da uživaju u pogledu s vidikovca na vrhu jednog od nebodera. U Washingtonu, ukinuti su turistički obilasci Pentagona. Posjetiteljima glavne zgrade američkog Kongresa na Capitol Hillu sada je dodatno ograničeno kretanje. Detektori metala, naoružani stražari i betonske zapreke postale su na tim za turiste atraktivnim mjestima uobičajeni poput trgovina suvenirima.

Slobodan i otvoren pristup - temelj američke vlasti

Javnost u Americi traži sigurnije zgrade i javne površine. Izazov za urbane planere i arhitekte je da grade sigurne objekte, ali opet da oni ne izgledaju poput naoružanih tvrđava. Harold Adams je glavni direktor arhitektonske tvrtke R-T-K-L koja radi na obnovi zgrade Ministarstva obrane. "Slobodan i otvoren pristup. To je nešto na čemu se temelji naša vlada, naše zgrade, a naši gradovi odražavaju takav osjećaj. Naši politički čelnici se nikada nisu sakrivali iza bedema."

Mnogi građevinski inženjeri kažu da danas postoji tehnologija koja omogućava izgradnju takvih zgrada koje bi bile otporne na sve što teroristi mogu učiniti uključujući eksplozije bombi i kemijske napade. Oni kažu da je problem u tome da takve zgrade ne bi bile samo skupe nego bi bile previše ružne i zastrašujuće za svakoga tko bi u njima živio ili radio. Bivši senator iz savezne države New York, Daniel Patrick Moynihan govorio je u prilog mnogih od najvažnijih građevinskih projekata u Sjedinjenim Državama. "Moramo dati do znanja svijetu da mi ne živimo u pećinama i da nemamo namjeru to učiniti."

Utjecaj arhitekture na ljudsku interakciju

Na jednom washingtonskom simpoziju o projektiranju sigurnih zgrada panel građevinskih inženjera i sigurnosnih stručnjaka govorio je o načinima da se poveća javna sigurnost. Svi su se složili da nove zgrade mogu biti istovrmeno i otmjene i elegantne, otvorene i slobodne, ali i – sigurne. Među ostalim čulo se da se sigurnost može povećati ugradnjom sustava za brzo izbacivanje zraka iz zgrade u slučaju kemijskog ili biološkog napada, zatim posebnih materijala koji ne bi reagirali na kemikalije te detektora metala koji bi bili ugrađeni izravno u okvir ulaznih vrata. Napomenuto je da bi lokalnim policijskim i vatrogasnim vlastima trebalo dostaviti planove svih većih zgrada za slučaj spasilačkih akcija.

Arhitekt Richard Farson smatra da treba razmisliti o gradnji manjih zgrada, koje na zahtjevaju ogromne mjere sigurnosti koje, kaže on, čine ljude sumnjičavima. "Za izgradnju solidnog društva, arhitektura je potencijalno važnija od obrazovanja, medicine ili bilo koje druge profesije. Razlog tome je činjenica što arhitekti projektiraju ne samo zgrade, već oni utječu i na formu ljudske interakcije, a to je ono što određuje ljudsko ponašanje."

Sudionici panela su se složili s tvrdnjom da teroristi mogu uništiti zgrade, ali ne i demokraciju. Oni su istaknuli da je na američkim arhitektima i građevinskim inženjerima da pomognu u naporu da se sačuvaju prostorni elementi koji jamče sigurnost američkog društva.

XS
SM
MD
LG