Linkovi

SAD i Japan protiv terorizma (17/12/01) - 2001-12-17


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld nedavno se sastao sa svojim japanskim kolegom Genom Nakatanijem. "Japan smatra ovu borbu protiv terorizma svojim vlastitim sigurnosnim pitanjem," - rekao je tom prilikom ministar Nakatani.

Po prvi put nakon Drugog svjetskog rata, japanske snage sudjeluju s drugim zemljama u nekoj većoj vojnoj operaciji izvan japanskog teritorija. Japan je dio međunarodne koalicije koja djeluje protiv al-Qaidinih terorista u Afganistanu. Tri japanska razarača, dva broda za opskrbu i jedan čistač mina djeluju zajedno s pomorskim snagama koalicije. Japanski transportni zrakoplovi sudjeluju u vojnim i humanitarnim misijama pomoći u Afganistanu.

U rujnu se japanski premijer Junichiro Koizumi susreo s predsjednikom Bushom u Washingtonu kako bi potvrdio punu japansku podršku ratu protiv međunarodnog terorizma. Japan je igrao vodeću ulogu u usvajanju izjave čelnika Azijsko pacifičkog foruma za gospodarsku suradnju u kojoj se osuđuju teroristički napadi od 11. rujna kao "izravni izazov" temeljnim vrijednostima. Predsjednik Bush je izjavio kako Sjedinjene Države nemaju snažnijeg prijatelja u borbi protiv terorizma od japanskog premijera.

Japan je mnogo učinio na promicanju međunarodne suradnje u borbi protiv terorizma. Afganistanskim izbjeglicama je obećao više od 120 milijuna dolara humanitarne pomoći. Pakistan snosi veliki dio izbjegličkog tereta. Kako bi pomogao ovoj zemlji, Japan je reprogramirao više od 500 milijuna pakistanskog duga i osigurao nekih četrdeset milijuna dolara u bilateralnoj pomoći. Japanske nevladine organizacije osiguravaju milijune dolara pomoći Afganistancima.

Japan je poduzeo korake kako bi zamrznuo ili na drugi način ograničio financijske aktivnosti preko 270 skupina i pojedinaca povezanih s talibanima i terorističkom mrežom al-Qaida. Partneri u miru i prosperitetu već više od 50 godina, Sjedinjene Države i Japan snažni su saveznici u ratu protiv međunarodnih terorista, neprijatelja svih civiliziranih zemalja.

XS
SM
MD
LG