Linkovi

Holy War, Inc - prva biografija Osame bin Ladena (16/12/01) - 2001-12-16


Nakon terorističkih napada od 11. rujna, u Sjedinjenim je Državama naglo poraslo zanimanje za literaturu vezanu uz islam, Srednji istok, Afganistan, talibane i – naravno – al-Qaidu, terorističku organizaciju odgovornu za napade na New York i Washington. Oni još uvijek željni sličnog štiva nedavno su dobili još jednu priliku da prošire svoje znanje o ovim temama – novu biografiju al-Qaidinog čelnika Osame bin Ladena.

Peter Bergen, analitičar CNN-a za terorizam i autor prve biografije Osame bin Ladena objavljene nakon 11. rujna svojem je najnovijem djelu dao znakovit naslov – Holy War, Inc. – Sveti rat, Inc.“Bin Laden je” – piše Bergen – “ujedinio retrogradno tumačenje svetog rata s komunikacijskom i vojnom tehnologijom 21. stoljeća”, a al-Qaidu vodi kao međunarodnu korporaciju. Iz ove postavke i niza solidnih, provjerenih izvora, Bergen gradi detaljan i pitak životopis trenutno najpoznatijeg i najnotornijeg svjetskog terorista.

U tome se, prije svega oslanja, na dugogodišnje novinarsko iskustvo. Peter Bergen je bio član CNN-ove ekipe, koja je 1997. dobila prvi televizijski intervju s bin Ladenom. S obzirom da je navikao obraćati se publici, stil mu je jednostavan i jasan, no, takav mu je i materijal. Za one koji su pratili bin Ladena kroz njegove ranije akcije u Africi i na Srednjem istoku, Bergenova knjiga neće sadržavati obilje novih podataka. Bergen obuhvaća bin Ladenove mlade dane u Saudijskoj Arabiji, njegovo vatreno krštenje među mudžahedinima u Afganistanu, te njegovu kasniju radikalizaciju i izgradnju vlastite terorističke mreže.

Bergen se osvrće i na američku ulogu u zaživljavanju “rasadnika terora” u Afganistanu. Za razliku od mnogih koji smatraju da je američka Središnja obavještajna služba CIA “stvorila” bin Ladena i njegove afganistanske Arape, on vjeruje da su takve optužbe “pretjerane” i da “nema dokaza koji bi ih potkrijepili”. Prema Bergenovoj ocjeni, CIA je počinila “važnu taktičku grešku” kada je dozvolila pakistanskoj obavještajnoj agenciji da tijekom sovjetske okupacije podijeli oko tri milijuna dolara afganistanskim frakcijama, pri čemu su Pakistanci, iz vlastitih interesa, uglavnom financirali najžešće anti-zapadne mudžahedine.

U usporedbi s drugim djelima iz sličnog područja, Bergenov “Sveti rat, Inc. donosi daleko bolji opis tipičnih al-Qaidinih operativaca i njihovih motiva. Iako dolaze iz različitih zemalja i različitih društvenih slojeva, dijele istu ideologiju i istu odanost bin Ladenu, kojega, zbog decentraliziranosti terorističke mreže, uglavnom poznaju samo po reputaciji milijunaša, koji je žrtvovao svoje bogatstvo za skromni život i predanost islamističkim ciljevima.

“Bin Laden je” - piše Peter Bergen – “u ratu sa Sjedinjenim Državama. Njegov je rat političke prirode, utemeljen na njegovom tumačenju islama, i zato su mete al-Qaidinih napada simboli i institucije američke političke moći”– Pentagon, Svjetski trgovinski centar, veleposlanstva u Africi, razarač Cole. Stoga – smatra Bergen – bin Laden vjerojatno planira novi napad, za koji Amerika mora biti spremna. A što ako čelnik al-Qaide bude ubijen u američkim akcijama u Afganistanu? Eliminacija Osame bin Ladena i drugih čelnika al-Qaide sigurno bi zadala težak udarac toj terorističkoj organizaciji, ali nitko ne može jamčiti da se u islamskom svijetu neće pojaviti novi bin Laden – zaključuje Peter Bergen, autor knjige Holy War, Inc – Sveti rat, Inc..

XS
SM
MD
LG