Linkovi

Reportaža s Tora Bore (16/12/01) - 2001-12-16


Nakon jednotjednih oštrih borbi, afganistanski su gerilci osvojili jedno uporište terorističke mreže al-Qaida, u planinama istočnog Afganistana. Naša dopisnica Alisha Ryu posjetila je prije nekoliko dana planinski lanac Tora Bora, gdje se nalazila teroristička baza. Evo njezina izvješća.

Prošlog ponedjeljka u Tora Bori je bilo vrlo teško spavati. Djelomično, zbog stalnog nadlijetanja i paljbe iz američkih bombardera. No, djelomično i zbog toga što se očekivalo da će tog jutra konačno biti osvojena jedna od glavnih baza al-Qaide u tom području.

Lokalni zapovjednik anti-talibanskih snaga samouvjereno je prognozirao da će oko tisuću branitelja pećinskog kompleksa – većinom Arapa – pobjeći, kada vide da je napad dobio zamah. Obećano je da će novinari imati izravan pristup bazi. čim bude osvojena.

Proteklog tjedna, afganistanski su gerilci osvojili petnaest pećina u kojima su se krili teroristi al-Qaide. Međutim ova baza, na brdu Malawah, bila je najtvrđi orah i očekivao se snažan otpor. Postojale su nade da će u okršaju biti zarobljen možda i sam bin Laden. U ponedjeljak je lokalni afganistanski vođa rekao da su ga njegovi borci primjetili na brdu Malawah.

U utorak u jutro, borba je već bila u tijeku. S brežuljka, udaljenog oko dva kilometra, promatrali smo kako tenkovi i topništvo zasipaju položaje al-Qaide. Paljbu je pratila jaka jeka, iz planinski klanaca ispod nas. Američko ratno zrakoplovstvo nije djelovalo. Oko podne nastupilo je zatišje. Zapovjednik anti-talibanski snaga u području, Hadži Zahir, rekao je novinarima da je bitka gotova.

Rekao je također da je brdo Malawah bilo puno pripadnika al-Qaide, ali su ih njegovi borci potisnuli preko planinskog grebena, na obližnje brdo. Novinarima je bilo dopušteno da slijede afganistanske borce, prema osvojenom brdu. Pješice se približavamo terenu na kojem je sve sravnjeno sa zemljom, u akciji američkog zrakoplovstva. drveće je potpuno golo, zemlju prekrivaju šrapneli bombi, često teži od kilograma, te ratna oprema koju su borci al-Qaide očito napuštali u bijegu.

Pitamo obližnjeg gerilca što se nada pronaći u zauzetoj pećini. Kaže da će vjerojatno pronaći dokumente i razne papire koji pripadaju al-Qaidi. Nailazimo na neuglednu kuću, naslonjenu na planinski greben. Gerilci joj se trčeći i pognuto približavaju, te provjeravaju nije li minirana. Zapovjednik ove skupine kaže da su ovo sretni dani za njegove borce – u obližnjoj pećini pronađena je velika količina streljiva, 70 minobacača, pedesetak raketnih projektila te mnogo drugog naoružanja. Plijen se ukrcava u kamionete koje je također u bijegu ostavila al-Qaida, te odvozi. Sunce zalazi i počinjemo se vraćati u logor. Gerilci se ponašaju dosta ležerno, kao da je opasnost prošla.

No, uskoro smo svi ponovno u zaklonima. Čuje se snajperska vatra, očito novi al-Qaidini položaji nisu daleko. Nitko nije pogođen, međutim pucnjevi predstavljaju otrežnjenje i podsjetnik da rat protiv bin Ladena i njegove terorističke mreže još nije gotov.

XS
SM
MD
LG