Linkovi

Civilizacija protiv terorizma (16/12/01) - 2001-12-16


11. rujan bio je jedan od najstrašnijih dana u povijesti. Napadi na Svjetski trgovinski centar i Pentagon bili su više od napada na civile. Bili su to napadi na samu civilizaciju. Te su napade počinili Osama bin Laden i njegova mreža al-Qaida.

Teroristi al-Qaide, kao i svi teroristi, dijele mržnju prema demokraciji i vladavini zakona, naklonost prema nasilju i okrutnosti, te kukavički karakter koji ih navodi da napadaju nenaoružane civile. Prema riječima američkog ministra pravosuđa Johna Ashcrofta, “teroristički neprijatelj koji danas prijeti civilizaciji nije sličan ničemu što smo do sada vidjeli. On ubija tisuće civila. Traži oružje za masovno uništavanje i prijeti da će ga upotrijebiti protiv Amerike. Nitko ne bi trebao imati nikakvih sumnji što se tiče njegovih namjera, niti dubine njegove goruće, destruktivne mržnje.”

Al-Qaidin priručnik za obuku – upute za teroriste – prilično je zastrašujući. Taj priručnik obučava teroriste kako ubiti, te im pokazuje kako koristiti slobodu kao oružje. Terorististe se obučava kako će se infiltrirati u zajednice u stranim državama, dok planiraju, kuju zavjere i čekaju nalog da ubijku nedužne civile. Teroristi koriste prednosti slobodnih društava, čak i dok se obvezuju na uništavanje tih društava. Priručnik al-Qaide pokazuje teroristima kako da obmanjuju druge. Uči ih se da budu spremni za niz pitanja od strane vlasti i da u svakom svojem odgovoru lažu – da lažu o svojem identitetu, o tome što rade i koga poznaju. Zatvoreni teroristi upućeni su da izmišljaju priče o tome kako ih oni koji su ih zatvorili mučer i maltretiraju. Isto tako su dobili upute da iskoriste svaki kontakt s vanjskim svijetom - kako se kaže u priručniku – da bi “komunicirali s braćom izvan zatvora i izmjenjivali informacije koje bi im mogle biti korisne u radu.”

Snage koalicije predvođene Sjedinjenim Državama neumorno rade na hvatanju Osame bin Ladena i al-Qaide. Međutim, koalicija neće posustati sve dok sve terorističke skupine globalnog dohvata ne budu iskorijenjene.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush, “Afganistan je samo početak rata protiv terora. Ima i drugih terorista koji prijete Americi i našim prijateljima. Amerika neće čekati da teroristi ponovno napadnu. Gdje god se oni sakrivali, što god planirali, mi ćemo napasti teroriste.”

XS
SM
MD
LG