Linkovi

Film tjedna: "Vanilla Sky - Nebo boje vanilije" (16/12/01) - 2001-12-16


Pet godina nakon hita “Jerry Maguire”, Tom Cruise ponovno se vraća pred kameru pod redateljskom palicom prošlogodišnjeg Oskarovca Camerona Crowea. Radi se o kombinaciji koja svakako potiče velike nade, no je li dala i velike rezultate?

Najnovije djelo Camerona Crowea vjerna je adaptacija španjolske psihodrame “Abre Los Ojos – Otvori oči”, kojega je 1997. snimio Alejandro Amenabar, no pod novim naslovom – “Vanilla Sky – Nebo boje vanilije”. Naslov se odnosi na Monetovu sliku u raskošnom stanu glavnog lika – izdavačkog magnata Davida Aamesa, kojega glumi Tom Cruise. David ima sve što se može poželjeti – mladost, bogatstvo, dobar izgled i neprekidan niz pratilja.

Život mu se stubokom mijenja kada na proslavi svog 33. rođendana upozna ženu svojih snova – egzotičnu Sofiju Serrano, u tumačenju Penelope Cruzee. No, njegova aktualna djevojka Julie Gianni, odnosno, Cameron Diaz, ne prihvaća novi poredak stvari. U trenutku ljubomornog bijesa, automobil, u kojem vodi žučnu svađu s Aamesom, skreće s mosta u rijeku. Julie pogiba, a David se budi nekoliko dana kasnije iz kome i otkriva da mu je lice izobličeno. Nakon toga, vidimo ga pod maskom, u sobi za ispitivanje, kako razgovara s psihijatrom McCabeom. Natječući se s vremenom, mora dokazati da nije odgovoran za Julieinu smrt. Radnja naglo zaokreće u science fiction, dok McCabe vraća Davida u prošlost.

Ljubitelji Camerona Crowea i Toma Cruisea s nestrpljenjem su čekali “Nebo boje vanilije”. Cruise se, svakako činio idealnim izborom za lik ispraznog playboya na putu prema iskupljenju. No, kako sam kaže, ne treba ga poistovjećivati s likom Davida.

"Aames i ja smo vrlo različiti. Naravno, i sam sam vrlo uspješan, ali ja sam se za svoj uspjeh sam izborio, a Aamesu je sve bilo pruženo na pladnju. Zanimljivo je vidjeti da mnogi ljudi, poput Aamesa, sebe doživljavaju mnogo drugačije nego što ih doživljavaju drugi, i da ne osjećaju odgovornost za to kako utječu na živote ljudi oko sebe," kaže Cruise.

Cruise je svoj dio posla u filmu odradio korektno, što se može reći i za Cameron Diaz. S druge strane, Penelope Cruz, koja je glumila lik Sofie i u španjolskom originalu, našla se, zbog svojeg lošeg engleskog, u neobranom grožđu. U popriličnu je nevolju upao i sam redatelj Crowe, koji je iz svojih drama punih ljudske topline zakoračio na prilično nepoznat – i njemu stran teritorij. Kritičari mu ne opraštaju neumješno ispreplitanje žanrova, ali mu – kako se moglo i očekivati - odaju priznanje za baratanje glazbom. Crowe je originalnu glazbu za “Nebo boje vanilije” povjerio svojoj supruzi – skladateljici Nancy Wilson, no tu su i hitovi R.E.M.-a, Petera Gabriela, Boba Dylana i Paula McCartneya.

XS
SM
MD
LG