Linkovi

Recesija pogađa sve slojeve (16/12/01) - 2001-12-16


New York Times jutros posvećuje opsežan članak ekonomskoj recesiji, koja – kako piše – podjednako zahvaća sve dijelove zemlje i sve slojeve društva. Slabljenje je zahvatilo sve ekonomske sektore, osim zdravstva i građevine. Gotovo svaka savezna država gubi radna mjesta, a stopa nezaposlenosti raste u svakoj demografskoj skupini. Međutim, stručnjaci vjeruju da će ova recesija biti vrlo “plitka”, jer je gospodarstvo još uvijek zdravo.

Najtiražniji američki dnevnik USA Today prenosi vijest iz britanskog Observera, koji je u svojem nedjeljnom izdanju javio da su teroristi povezani s Osamom bin Ladenom izradili planove za razorni bombaški napad u financijskoj četvrti Londona. To je otkriveno nakon što je u jednom al-Qaidinom logoru na jugu Afganistana pronađena bilježnica s planom napada na 80 stranica. Bilježnica sadrži precizne upute za sastavljanje kombija-bombe na daljinsko upravljanlje, poput onih koji su korišteni u napadima na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji.

Washington Post donosi jednu lokalnu temu – u jutrošnjem izdanju jedan članak posvećuje samostanu Svetog križa, koji svake godine u ovo doba prima narudžbe za svoje poznate božićne kolače s kandiranim voćem. Kako cisterciti vjeruju da ih manualni rad vodi bliže bogu, braća u samostanu svake godine ispeku i prodaju – 23 tisuće božićnih kolača, od čega zarade nekoliko stotina tisuća dolara. Ta svota predstavlja dvije trećine godišnjeg proračuna za samostan u kojem živi dvadesetak svećenika i redovnika. Kolače peku dva puta tjedno, osam mjeseci u godini. Narudžbe primaju putem e-maila, a i svoje kolače plasiraju posve u skladu s 21. stoljećem – preko svojih web stranica na adresi www.monasteryfruitcake.org.

XS
SM
MD
LG