Linkovi

Rumsfeld: Ostajemo sve dok ne obavimo posao (16/12/01) - 2001-12-16


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld upozorio je da će američka vojna kampanja u Afganistanu – kojoj je cilj pronaći Osamu bin Ladena – potrajati još dugo vremena. Čelnik Pentagona je rekao da Sjedinjene države neće napustiti regiju – kako je rekao - sve dok ne obave posao. Minsiatr Rumsfeld je danas razgovarao s članovima nove prijelazne vlade, a susreo se i s američkim vojnicima.

Čelnik Pentagona prvi je visoki dužnosnik Sjedinjenih država koji posjećuje Afganistan, nakon početka anti-terorističke kampanje prije više od dva mjeseca. Ministar Rumsfeld susreo se s Hamidom Karzaijem, čelnikom prijelazne vlade, čiji mandat počinje sljedeću subotu. Prije Afganistana, Donald Rumsfeld posjetio je Azerbejdžan, Gruziju i Armeniju, a nakon Kabula, odlazi u Uzbekistan.

Njegov posjet ostao je u tajnosti sve do njegovog dolaska u vojnu bazu Bagram, nadomak Kabulu – koju čuvaju američki i britanski komandosi.

Ministar obrane je po dolasku izjavio da su teroristički logori na jugu zemlje, kod Kandahara, po njihovom zauzimanju bili ispitani kako bi se utvrdila nazočnost ostataka kemijskog i biloškog naoružanja. Prema riječima čelnika Pentagona, američke snage provode istragu u oko tridesetak zauzetih terorističkih baza u Afganistanu.

Bin Laden već u Pakistanu?

Jedan od čelnika anfganistanske anti-talibanske koalicije izjavio je da se Osama bin Laden više ne nalazi u planinskom području Tora Bora, na istoku zemlje. Zapovjednik Haji Mohamed Zaman je izjavio da će njegovi borci nastaviti s pretraživanjem planina, no da postoji mogućnost da je Osama bin Laden pobjegao u Pakistan.

Haji Muhamad Zaman procjenjuje da je u najnovijim borbama oko Tora Bore poginulo oko 200 boraca terorističke mreže al-Qaida. Ove tvrdnje se nisu mogle provjeriti iz neovisnih izvora. Novinari izvještavaju o jenjavanju borbi.

Iz američkih je izvora sinoć stigla vijest da su američki i britanski komandosi čuli glas Osame bin Ladena, kako preko radio-veze izdaje zapovjedi svojim borcima.

U međuvremenu, u južnom djelu Afganistana, ranjena su najmanje tri američka marinca, od toga jedan ozbiljno, nakon što su naišli na nagaznu minu, na aerodromu u Kandaharu. Marinci su sudjelovali u razminiravanju zračne luke, te njezinom pripremanju za prijem prvih humanitarnih letova.

Powell: Danas, sutra, za godinu ili dvije...

Američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da se terorističkog mreži al-Qaida u Afganistanu nanose smrtni udarci. Međutim, kako javlja Paula Wolfson, gospodin Powell je priznao da još uvijek nije poznato gdje se nalazi njezin čelnik Osama bin Laden.

Državni tajnik Colin Powell izrazio je uvjerenje da će Osama bin Laden biti ili zarobljen ili ubijen. "Eliminirat ćemo ga ili danas, ili sutra, ili pak možda za godinu ili dvije. Predsjednik Bush je jasno rekao da nećemo odustati – ili će bin Laden biti priveden pred lice pravde, ili će ga pravda sama stići."

U televizijskom intervjuu za mrežu Fox, državni tajnik Powell je rekao da američke operacije u Afganistanu nikad nisu imale za cilj jednog čovjeka, već uništenje čitave terorističke mreže. "Uništavamo al-Qaidu. Nakon Afganistana, uništit ćemo je i bilo gdje drugdje u svijetu."

Gospodin Powell je rekao da ćelije al-Qaide – bez obzira u kojoj se zemlji nalaze – predstavljaju prijetnju za tu dotičnu zemlju.

XS
SM
MD
LG