Linkovi

Arafat pozvao na obustavu svih oružanih aktivnosti protiv Izraela (16/12/01) - 2001-12-16


Palestinski čelnik Jaser Arafat pozvao je Palestince da prekinu sa samoubilačkim napadima i – kako je rekao – svim oružanim aktivnostima protiv Izraela. U televizijskom govoru, Jaser Arafat je priznao da njegova administracija nije uspjela okončati napade palestinskih ekstremista na izraelske ciljeve. Izraelska je vlada prije nekoliko dana proglasila gospodina Arafata – irelevantnim, kada su u pitanju daljnji mirovni napori na Srednjem istoku. Iz Jeruzalema se javio Ross Dunn:

Gospodin Arafat je pozvao svoje sugrađane da prekinu oružanu borbu protiv Izraela. U televizijskom govoru, palestinski je čelnik pozvao na potpuno i trenutni prestanak svih vojnih aktivnosti, pogotovo samoubilačkih napada.

Izložen međunarodnom pritisku, palestinski je vođa proglasio zabranu svih organizacija koje vrše terorističke napade. On se također obavezao da će pohvatati i kazniti odgovorne za kršenje mirovnog procesa, koji je proglašen pod pokroviteljstvom Sjedinjenih država. Primirje nije uspjelo zaustaviti nasilje koje na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze traje već 14 mjeseci.

U svom govoru, Jaser Arafat je također optužio izraelskog premijera Arijela Šarona zbog njegove – kako je rekao – objave rata palestinskoj upravi. Izraelska je vlada prije nekoliko dana objavila da prekida sve kontakte s Jaserom Arafatom, nakon napada u kojem je poginulo 10 Izraelaca.

XS
SM
MD
LG