Linkovi

Europska unija objavila popis kandidata za članstvo 2004. (16/12/01) - 2001-12-16


Europska unija je na kraju summita u Briselu objavila popis deset zemalja koje su najjači kandidati za članstvo u 2004. godini. To su Cipar, Republika Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija. Unija očekuje da će se pregovori o članstvu sa svakim od kandidata završiti do kraja sljedeće godine.

Rečeno je da druga dva kandidata, Rumunjska i Bugarska, vjerojatno neće postati članice prije 2006. ili 2007. godine.

Turska također želi postati članica, no pregovori s njom su obustavljeni, zbog nezadovoljstva u vezi s poštivanjem ljudskih prava.

Čelnici država članica Unije jučer su bili nazočni svečanom ručku s kolegama iz 13 zemalja koje su kandidati za članstvo.

Prije proširenja, Unija se obavezala da će provesti dalekosežne institucionalne reforme. Rečeno je da Europska unija mora postati još bliža građanima te da mora postati još demokratskija – prije nego što u svoje članstvo primi srednjo-europske i istočnoeuropske zemlje, mahom bivše članice sovjetskog bloka.

Na čelu odbora čiji je zadatak poboljšati funkcioniranje unije imenovan je bivši francuski predsjednik Valerie Giscard d’Estaign.

Drugi prijedlog – onaj o osnivanju zajedničkih vojnih snaga – nije prošao, zbog grčkog protivljenja. Grčka smatra da bi nove snage mogle postati previše ovisne o pomoći Turske, koja je članica NATO saveza, ali nije članica Europske unije.

XS
SM
MD
LG