Linkovi

Bin Laden još uvijek u planinama Tora Bore? (16/12/01) - 2001-12-15


Američki i britanski komandosi, zajedno s afganistanskim borcima, napreduju planinskim lancem Tora Bora, u istočnom Afganistanu. Večeras su objavljena nova izvješća prema kojima se Osama bin Laden još uvijek nalazi u pećinama u tom području.

Američki ministar obrane, Donald Rumsfeld, izjavio je da se u istočnom Afganistanu vode oštre borbe. Danas su se američki zračni udari na položaje al-Qaide intenzivirali, kako bi se dala još bolja podrška komandoskim postrojbama na terenu te kako bi se presjekli mogući putevi za bijeg, u pravcu Pakistana.

Pojačane aktivnosti u području Tora Bore dolaze u trenutku kada se javlja da su američke specijalne postrojbe, tijekom tjedna koji je na izmaku, otkrile da Osama bin Laden osobno, putem radio-veze izdavao zapovjedi svojim borcima. Ovo otkriće dolazi nakon izvješća afganistanskih gerilaca, prema kojem se Osama bin Laden još uvijek nalazi u istočnom Afganistanu, opkoljen protivničkim snagama.

Na aerodromu u Kandaharu, američki marinci pripremaju zatvor na otvorenome, za oko tri stotine boraca al-Qaide, za koje se očekuje da će biti zarobljeni ili da će se predati u području Tora Bore.

Ministar obrane Rumsfeld ovih dana posjećuje Armeniju, Azerbejdžan i Gruziju. Čelnik Pentagona svojim domaćinima nudi američku vojnu pomoć, a zauzvrat traži suradnju u borbi protiv terorizma.

Sutra će ministar Rumsfeld posjetiti zrakoplovnu bazu Bagram, u blizini Kabula, a potom odlazi u Uzbekistan. Posljednja postaja na kratkoj turneji ministra obrane je Belgija.

XS
SM
MD
LG