Linkovi

Budiša: SDP preuzeo dominaciju nad koalicijskom petorkom, a Granić treba dati ostavku (15/12/01) - 2001-12-15


Tvrdnje Dražena Budiše, bivšeg predsjednika HSLS-a i kandidata za budućeg predsjednika te stranke, iznesene nakon pet mjeseci političke šutnje u intervjuima za dnevne novine, izazvale su komešanje unutar njegove stranke, ali i vladajuće koalicije. Dražen Budiša je, u srpnju ove godine, podnio ostavku na mjesto lidera HSLS-a, nakon što se usprotivio izručenju dvojice generala haškom sudu te nakon što za svoj stav nije dobio očekivanu potporu unutar stranke. No, prije mjesec dana najavio je novu kandidaturu za predsjednika HSLS-a na izbornom stranačkom saboru koji bi se trebao održati početkom veljače iduće godine.

Čovjek na kojeg gospodin Budiša ima najžešće primjedbe je zamjenik premijera, Goran Granić, inače najviše pozicionirani HSLS-ovac u vladi. Dražen Budiša otvoreno traži od Gorana Granića da ode s mjesta zamjenika premijera, jer se, kako tvrdi, odvojio od svoje stranke, izigrao njezino povjerenje, a HSLS-u je ljetos prešutio bitne zahtijeve haškog tužiteljstva. Vrlo oštro je Dražen Budiša progovorio i u vladajućoj koaliciji istaknuvši da je SDP potpuno preuzeo dominaciju u vladi. On se ne zalaže za raspad koalicije nego zato da se odnosi unutar nje redefiniraju.

Budiša je čovjek koji jednosmjernom ulicom ide u pogrešnom pravcu – Goran Granić

Prozvani HSLS-ovac Goran Granić, na Budišin zahtijev da odstupi s mjesta premijera, odgovorio je da će u vladi ostati onoliko koliko on sam bude želio, a ne kada o tome odluči Dražen Budiša. Zamoljen da prokomentira ostale Budišine optužbe na račun koalicije isptičao je anegdotu o čovjeku koji se vozi jednosmjernom ulicom u zabranjenom smjeru i dok na radiju sluša vijest da se jedan čovjek vozi u suprotnom smjeru kaže sebi – kako samo jedan, pa svi se voze pogrešnim smjerom!

Premijer Ivica Račan istup Dražena Budiše komentira vrlo šturo ocjenivši ga predizbornom kampanjom pred unutarstranačke izbore. Odbio je ulaziti u polemiku s pojedinim Budišinim navodima. Ostali koalicijski partneri, takodjer se nisu upuštali u komentiranje Budišinih tvrdnji radi mira u koaliciji, a svih ih, jednako kao i premijer Račan, smatraju zvučnim potezom kojim Budiša počinje predizbornu kampanju unutar svoje stranke. Predsjednik HSS, Zlatko Tomčić, smatra da napetosti unutar koalicije ne treba podgrijavati javnom polemikom.

On je ponovo, svoje ranije iznesene tvrdnje, da Budišin povratak na čelo HSLS-a neće izazvati raspad koalicije. Predsjednik države Stjepan Mesić, isto je tako, izjavio da se ne želi upuštati u špekulacije znači li Budišin eventualni povratak na čelo HSLS-a raspad vladajuće koalicije i prijevremene izbore. Konstatirao je, tek to, da u HSLS-u očito postoje različite koncepcije o tome kako bi trebala funkcionirati ta stranka i koalicija čiji je ona dio. Svatko tko nakon stranačkog sabora dodje na čelo HSLS-a, istaknuo je predsjednik Mesić, morat će shvatiti da je ponudjeni program petorke potreban Hrvatskoj i da ga treba ostvarivati brže nego je to činjeno do sada.

XS
SM
MD
LG