Linkovi

Sabor završio s ovogodišnjim radom (15/12/01) - 2001-12-15


Sabor je jučer okončao svoju zadnju ovogodišnju sjednicu, koja je trajala nekoliko tjedana i na kojoj su donesena ukupno 102 akta. Uz ostalo, na njoj je izglasan državni proračun za iduću godinu, težak 76,8 milijardi kuna. To je prvi proračun u Hrvatskoj, koji u sebe uključuje i dosadašnje izvanproračunske fondove - zdravstva i mirovinskog osiguranja.

Vlada je od reda odbila oko 400 zastupničkih amandmana i uspjela zadržati visinu proračuna u planiranim okvirima. Prvi puta u idućoj godini prihodi od privatizacije neće ići na javnu potrošnju, već će se slijevati u dva nova fonda, čije je osnivanje Sabor na zadnoj sjednici podržao - Fond za razvoj i Fond za regionalni razvoj.

Odobrio je i donošenje čak triju novih poreza - od toga dva na automobile i jedan na pivo.

Na svojoj je zadnoj sjednici Sabor potvrdio Sporazum o stabilizaciji i suradnji s EU, kojega je potom potvrdio i Europski parlament.

Primio je na znanje i izvješće Državne revizije o tome kako je sadašnja vlast trošila novac poreznih obveznika u prvoj godini svog vladanja. Ono je pokazalo da nepravilnosti u trošenju novca na žalost i dalje ima, ali mnogo manje nego prije.

Sabor je donio i niz reformskih zakona - jedan koji ne ide na ruku građanima - Zakon o zdravstvenom osiguranju, jer on ruši dosadašnji standard zdravstvene zaštite, ali i neke koji ulijevaju optimizam, poput Zakona o društveno poticanoj stanogradnji, koji omogućuje lakše stambeno zbrinjavanje mladih obitelji s prosječnim primanjima.

Dvoje članova hrvatske Vlade izdržalo je saborsku kušnju - ministar Čačić i potpredsjednik Vlade Linić. Unatoč zahtjevu HDZ-a da ih se smijeni, dobili su potporu parlamentarne većine. Na netom završenoj sjednici imenovan je i jedan novi ministar - i to zdravstva Anto Vlahušić. On je naslijedio bivšu ministricu Anu Stavljenić-Rukavinu, koju je iz ministarske fotelje pomela afera "Baxter".

Puno konfrontiranja i nepomirljivosti bilo je između oporbenih i vladajućih redova na završnoj saborskoj sjednici. Opozicijske stranke HDZ i HSP uskratile su podršku vrlo važnim aktima - proračunu za iduću godinu i Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju s EU.

Premijera Račana Sabor u ovoj godini nije podržao u jednom velikom projektu - ratifikaciji Sporazuma o granici sa Slovenijom. Unatoč posjetu slovenskog predsjednika Kučana, koji je osobno došao u Sabor zamoliti hrvatske zastupnike da podrže taj sporazum, on je povučen iz saborske procedure i problem granice sa Slovenijom dočekat će Sabor i u 2002.

XS
SM
MD
LG