Linkovi

Pentagon: Brzo napredovanje američkih i anti-talibanskih snaga u Tora Bori (15/12/01) - 2001-12-15


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavo je da su američke i anti-talibanske snage odlično napredovale prema položajima al-Qaidinih boraca u području Tora Bora, na istoku Afganistana. Gospodin Rumsfeld je izjavio novinarima u Irskoj da su postrojbe napredovale dva kilometra na planinskom terenu, tijekom proteklih osam sati. On je takodjer dodao da se predalo pedesetak al-Qaidinih boraca. Američki dužnosnici i afganistanski plemenski čelnici vjeruju da se Osama bin-Laden nalazi u tom području. Gospodin Rumsfeld je rekao da će ga Sjedinjene Države,u slučaju da bude uhićen, najvjerojatnije prebaciti na sigurnu lokaciju i započeti ispitivanje.

Američki general Tommy Franks, koji zapovijeda vojnim operacijama u Afganistanu izjavio je da su neki od al-Qaidinih boraca zarobljeni tijekom najnovijih borbi u planinskom području Tora Bora. Medjutim, Osama bin-Laden je još uvijek na slobodi.

General Tommy Franks izjavio je da afganistanski borci, podržani američkim ratnim zrakoplovstvom, stežu obruč oko izmedju 300 i tisuću boraca al-Qaide, koji se nalaze u planinskom području na istoku Afganistana, blizu granice s Pakistanom.

General Franks kaže da je u borbama zarobljen i odredjen broj al-Qaidinih boraca. Zapovjednik vojnih operacija u Afganistanu kaže da je u pećinama koje su koristili teroristi pronađen i materijal koji ima obavještajnu vrijednost.

"Zarobili smo u borbi neke pripadnike al-Qaide i zaista pronašli smo dokumente i druge dokazne materijale u tom kompleksu," kazao je.

Međutim, čelnik al-Qaide, Osama bin-Laden još uvijek je na slobodi. General Franks kaže da američki vojnici koriste različita tehnička sredstva kako bi ga pronašli. On je izvijestio novinare da su spremni planovi za prebacivanje bin-Ladena ili pak drugih ljudi iz al-Qaidinog vrha iz Afganistana na američke ratne brodove.

Čelnici Europske unije priopćili su da će neke zemlje članice Unije vjerojatno dati vojnike za mirovne snage za Afganistan s mandatom Ujedinjenih naroda. Na dvodnevnom summitu u Bruxellesu, neke su zemlje članice jučer zanijekale raniju najavu Belgije, koja trenutno predsjedava Unijom, da će Unija sama sastaviti mirovne snage za Afganistan. Vjeruje se da će mirovne snage za post-talibanski Afganistan predvoditi Britanija. U međuvremenu, policija je upotrijebila vodene topove i suzavac da bi rastjerala nerede militanata vezane uz anti-globalizacijske prosvjede u Bruxellesu. Belgijske su vlasti protjerale 60 Nijemaca koji su dovedeni u vezu s nasilnim prosvjedima.

XS
SM
MD
LG