Linkovi

Otpečaćena haška optužnica protiv bosanskog Srbina Vinka Pandurevića (14/12/01) - 2001-12-14


U petak otpečaćena optužnica haaškog Tribunala za ratne zločine tereti visokog časnika Vojske bosanskih Srba Vinka Pandurevića za genocid. Pandurević je, navodi se u dokumentu potvrđenom krajem 1998. godine i proširenom godinu dana kasnije, kao zapovjednik “Zvorničke brigade” Vojske bosanskih Srba od lipnja pa do studenog 1995. godine aktivno sudjelovao u operacijama oko Srebrenice, grada koji je trebao biti “sigurnom zonom” UN-a a za dva dana pokolja njegovih stanovnika postao simbolom najstrašnijeg nasilja. O

ptužnica spominje karijeru Pandurovića, prvo u pješaštvu tadašnje JNA, potom njegv prelazak u redove vojske bosanskih Srba gdje je dobio poziciju zapovjednika brigade. Potom je promoviran u čin general – majora i člana glavnog štaba Vojske bosanskih Srba. Njegova je jedinica aktivno sudjelovala u svim fazama fizičke eliminacije muških stanovnika Srebrenice, počevši od serijskog ubijanja pa do pokopa žrtava i, potom, nakon izvjesnog vremena, premještana masovnih grobnica kako bi se uklonili tragovi zločina.

Optužnica protiv Pandurevića suha je i pravnički jasna, on je kao zapovjednik organizirao grupna smaknuća, grobnice i njihovo premještanje. Radi svoje uloge u dogašajima nakon pada Srebrence on se jednom točkom optužnice tereti za genocid i sudjelovanje u njemu, potom s pet točaka zločina protiv čovječnosti a što uključuje – kako to običavaju istaknuti haaške optužnice – istrebljenje, ubijanje, progon po političkoj, rasnoj , nacionalnoj osnovi, deportaciju, te na kraju s jednom topčkom za povrede ratnog prava ubijanjem. Pandurovićevu optužnicu izravno se povezuje uz sadržaj optužnice protiv generala Radoslava Krstića.

XS
SM
MD
LG