Linkovi

Bush: Bin Laden se može skrivati no na kraju će biti uhvaćen ili ubijen (14/12/01) - 2001-12-14


Predsjednik Bush je rekao da nije važno hoće li Osama bin Laden biti uhvaćen živ ili mrtav, ali je izrazio uvjerenje da će ga se anti-terorističke snage ipak domoći. Predsjednik je rekao novinarima u Bijeloj kući da se Osama bin Laden možda može sakriti neko vrijeme no na kraju, tvrdi on, bit će uhvaćen ili ubijen. Vjeruje se da se Osama bin Laden nalazi u jednoj od dvije doline u pograničnom području s Pakistanom.

Predsjednik Bush je priopćio da je imao dvojbe oko toga da li da se objavi video-snimak s Osamom bin Ladenom jer bi to moglo ponovno oživjeti bolna sjećanja onih koji su izgubili najbliže u terorističkim napadima 11. rujna. Kako javlja Scott Stearns, predsjednik Bush kaže da oni koji tvrde da je video-snimak lažan samo pokušavaju opravdati čovjeka koji je, prema njegovim riječima, oličenje zla.

Predsjednik Bush kaže da video-snimak pokazuje “zastranjelog i bešćutnog čovjeka koji se smije zbog samoubilačkih napada.” Neki u muslimanskom svijetu doveli su u pitanje autentičnost snimke kazavši da se radi o visoko-tehnološkoj krivotvorini ili o pokušaju Osame bin Ladena da preuzme odgovornost za nešto što možda nije učinio. Međutim, predsjednik Bush kaže da se radi o originalnoj snimci.

"Besmisleno je da bi netko pomislio da je vrpca krivotvorena. To je slaba isprika da se dade podrška jednom nevjerojatno zlom čovjeku."

Gospodin Bush je rekao da je imao različita osjećanja dok je odlučivao hoće li se objaviti snimak s Osamom bin Ladenom, jer nije htio uzrokovati novi bol onima koji su izgubili svoje najbliže u napadima. Međutim, odlučio je da se snimak objavi jer se radi o – kako je rekao – razarajućoj objavi krivnje.

Inače, predsjednik Bush je uputio pozdrave i najbolje želje muslimanima diljem svijeta povodom obilježavanja kraja svetog mjeseca ramazana. U posebnoj izjavi predsjednik je izrazio nadu da ljudi mnogih vjera mogu zajedno raditi na uklanjanju terorizma, mržnje i netolerancije.

XS
SM
MD
LG